Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОСТ

Доктор Филгуд заступа праволан ПОСТ који може да ПРЕПОРОДИ организам

Пост је један од синонима правилног начина исхране и здравих животних навика.

1617089766_Filguddd.png
Фото: Приватна архива
Oglas

Мада је његова основна сврха духовно прочишћење, уз овакав начин исхране и пажљив одабир намирница, чистимо и организам. Нарочито током ускршњег поста, када у продавницама и на пијацама имамо велики избор свежег поврћа.

Прочитајте још: Одличан и једноставан трик: Како да вам зелена салата остане свежа (ВИДЕО)

Добра уља
Важно је конзумирати и добра уља (маслиново), као и оптималну количину коштуњавог воћа, попут бадема и лешника... Ако се људи овога придржавају, онда је пост апсолутно благодет за организам.

Доктор Саша Плећевић, познатији као др Филгуд и фитнес тренер, објашњава шта подразумева правилан пост и зашто је важно да у исхрану уврстимо овакве навике:

Влакна и сложени угљени хидрати, као и течност.

- То је исхрана која садржи све састојке неопходне организму: протеини, салате, сложени угљени хидрати, али у оптималним количинама (ражани и црни хлеб, интегрална тестенина и пиринач, кромпир, боранија, грашак, пасуљ...) и довољан унос течности. Риба је главни извор протеина током поста, ако је једемо у довољним количинама - каже др Филгуд.

Прочитајте још: Да би из ЛИМУНА извукли максимум, пре сечења следите ОВА УПУТСТВА

Фото: Депозит

Коме се препоручује пост, ко сме да се придржава оваквог начина исхране, а ко не?

Прочитајте још: Да ли ће деца "миленијалаца" моћи да се запосле? Тешко, а кривци су родитељи!

- Могу да посте сви здрави људи, као и особе са одређеним здравственим проблемима, али искључиво уз препоруку лекара. Иначе, већини саветујем такав начин исхране, уз пилетину, црвено месо и доста салате, 200-300 г за сваки оброк или потаж од поврћа, и, наравно, воће. За разлику од поста, када једете само рибу, у нормалној исхрани је два пута недељно заступљено бело месо, а три пута црвено. То је медитерански начин исхране - истиче др Филгуд.

Замена за месо?
- Једина ствар која директно мења протеине су протеини из рибе, а индиректно све остале намирнице биљног порекла. Али морамо добро да познајемо комбинацију тих намирница да бисмо их унели у организам у оптималној количини, а да не претерамо са калоријама.

Прочитајте још: Ако нисте стигли да поједете све БАНАНЕ које сте купили, постоји трик који ће им продужити рок

Који су бенефити поста, када је о здрављу реч?

Онај ко пости мора да се добро осећа

- Што се верског аспекта тиче, важно је да се човек лепо осећа док пости и духовно прочисти, али истовремено долази и до физичког чишћења организма. Са начином исхране, који сам препоручио, апсолутно може доћи до боље регулације шећера у крви и крвног притиска, смањења холестерола и гојазности. Ако имате три од ова четири наведена симптома, онда имате метаболички синдром који је тихи убица - објашњава Плећевић.

Правилан пост је непријатељ метаболичког синдрома који изазива шлог, инфаркт, рак!

Прочитајте још: Будите у ТРЕНДУ! Ово су најпопуларније пролећне јакне које морате имати у ормару (ФОТО)

Многи од нас не осећају повишен крвни притисак, не знају да имају холестерол и шећер, а гојазност им не смета јер је готово свака друга особа гојазна, па то и не третирају као болест. Правилан пост је највећи непријатељ метаболичког синдрома и пријатељ нашег здравља, поред физичке активности. Од метаболичког синдрома настаје шлог, инфаркт, рак, акутни панкреатитис и многе друге болести, не само физичке, већ и психичке. То може да води у депресију, нерасположење...

Фото: Депозит

Многи и у време поста у великим количинама конзумирају бело брашно, пецива и слаткише, што често као крајњи ефекат има вишак килограма.

Не у време поста, увек избегавајте слаткише
Ходање и усисавање
Обавезна је и редовна физичка активност - 45 минута брзе шетње свакодневно. Ако немате времена одједном, онда то чините неколико пута дневно док не испуните предвиђено време за то. Рачуна се и усисавање и сређивање куће, али тако да док то радте осетите убрзани рад срца.

- Пецива из пекаре су пуна засићених масти и калорија. Неправилан начин исхране не доводи само до гојазности, већ и до повишеног крвног притиска, масноћа и шећера у крви. Претерано конзумирање слаткиша, простих шећера, пекмеза или меда са хлебом, представља бомбу за организам. Најважније је правилно постити, то значи не јести кромпир припремљен у фритези, посне колаче, баклаве... сматра др Филгуд.

Прочитајте још: Да би из ЛИМУНА извукли максимум, пре сечења следите ОВА УПУТСТВА

Док неки претерују са калоричном исхраном, има оних који посте да би смршали. Шта им саветујете?

Пост није галдовање, већ одабир намирница!

- Пост не значи гладовање, већ одабир намирница. Ако се неправилно храните и у организам уносите и најздравије намирнице у претераним количинама, можете да се угојите. С друге стране, уколико нездраву храну попут слаткиша и хлеба конзумирамо мање него што нам је потребно, смршаћемо. Све се некако поделило на здраво и нездраво. Ја бих говорио о правилној и мање правилној исхрани, јер да нешто није здраво не би се ни продавало, нити јело - закључује Плећевић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas