Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗУБИ

Доктор Мандинић: Дечији зуби се чувају на 5 начина, а најважнија је дужина прања

Познато је да деца (а и поједини одрасли) имају страх од стоматолога, а зубе перу невољно, нередовно и неадекватно.

1619528578_Depositphotos_66325745_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Родитеље махом то превише не забрињава, јер се воде паролом да је реч о млечним зубима које ће свакако наследити стални, па ће се о њиховом здрављу "прописно" бринути.

Прочитајте још: "РЕЦИКЛИРАЈТЕ" самог себе - уз помоћ АУТОФАГИЈЕ вратите време уназад

Др Мандинић Фото: Приватана архива

Међутим, то је велика грешка која може да остави теже излечиве последице на дечје зубе и вилицу.

Код деце је увек боље спречити него лечити.

Да је, нарочито код најмлађих, боље спречити него касније дуготрајно лечити, потврђује проф. др Зоран Мандинић, специјалиста превентивне и дечје стоматологије са Клинике за дечју и превентивну стоматологију, Стоматолошког факултета Универзитета у Београду:

У ком узрасту би деца требало да почну да перу зубе?

Зуби се одржавају на пет начина и сваки је важан

- Са одржавањем оралне хигијене треба започети одмах по рођењу када би мајке, тада још безубе зубне лукове новорођенчета, требало да након сваког подоја пребришу стерилном газом или силиконским напрстком - каже др Мандинић.

Први зуб
Са прањем зуба се започиње чим никне први млечни (око шестог месеца), мада се дешава да изникне и раније. Препорука је да се и један изникао млечни зуб четка четкицом предвиђеном за тај узраст и пастом за зубе са флуоридима.

За успешно одржавање оралне хигијене неопходно је задовољити пет фактора, а то су: техника одржавања, средства за одржавање оралне хигијене, учесталост, редовност и дужина трајања четкања.

Прочитајте још: Уколико сте АЛЕРГИЧНИ набавите неке од ОВИХ биљака! Помоћи ће вам да више не КИЈАТЕ и нормално дишете! (ФОТО)

- Од свих њих најважнији је дужина четкања зуба, јер и са неправилном техником одржавања оралне хигијене, уколико је дужина четкања адекватна, уклонићемо више денталног плака у односу на "кратко" четкање правилном техником. Када је реч о учесталости прања, препорука је да то радимо после сваког оброка - истиче др Мандинић.

Фото: Депозит

Не бисмо смели да пропустимо прво јутарње четкање и прање зуба пред спавање. Мотивација пацијента је од изузетног значаја, а постиже се првом посетом дечјем стоматологу, кроз његов индивидуално-здравствено-васпитни рад, првенствено са родитељем.

Прочитајте још: У пролеће једите што више ЗЕЉА: Много витамина и мало калорија

Какву пасту?
Родитељима се саветује да увек бирају пасту са флуоридима у концентрацији од 1000 ppmF, за узраст од ницања првог млечног зуба до шесте године живота детета. Разлика је у томе што би количина истиснуте пасте за узраст од ницања првог млечног зуба до друге године требало да буде величине зрна пиринча, а од друге до шесте као зрно грашка.
Што мање и мекше четкице!

- За мању децу се саветује да глава четкице буде што мања, а тело, односно дршка, што масивнија ради лакше манипулације у малим устима детета. Истовремено, саветује се да тврдоћа влакана, и код мануелних и електричних четкица, буде мекана - "софт" - напомиње Мандинић.

Прочитајте још: Добра за срчане болести, али и срећу у животу. Колико црне ЧОКОЛАДЕ треба јести?

Родитељи највише греше у неадекватној исхрани. У најранијем периоду по рођењу, важно је обратити пажњу на дојење, нарочито на ноћне подоје, који се саветују само до ницања првог млечног зуба, а дневни до прве године живота, уз избегавање бочице са цуцлом и прелазак на исхрану уз помоћ кашичице и чаше након дојења.

Хумано млеко богато је млечним шећером-лактозом и изазива циркуларни каријес.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas