· · Коментари: 0
КИЧМА

Доктор Милан Мирковић упозорава: Крива кичма омета срце и плућа, а лако се препознаје проблем

На криву кичму многи не обраћају пажњу док не почну болови.

1614612266_Depositphotos_221182524_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Међутим, тада је обично касно да се помогне. Деформитет главног носача тела требало би исправљати још у дечјем узрасту. У супротном дуго година повијена леђа могу да узрокују проблеме са срцем и плућима.

Прочитајте још: Корен снова: Проверен као афродизијак, а снижава и притисак

Доктор Милан Мирковић, са Одељење за ортопедију кичменог стуба Института "Бањица", каже да су деформитети кичменог стуба у данашње време веома чести, а узрок је у слабој активности у дечјем узрасту, гојазности и предугом седењу испред рачунара и телефона:

- Овај вид деформације требало би да се схвати озбиљно, јер свако игнорисање проблема може довести до тога да се деформитет толико развије да ће бити тешко решив или такав да ће са старењем правити све веће проблеме.

Дечији деформитет треба озбиљно схватити, а разлози су телефон, рачунар и седење.

Наш саговорник каже да благе сколиозе и кифозе неће битно да утичу на развој организма у целости, али велика закривљеност кичме, поготово у случају сколиозе свакако хоће:

- Изражен сколиотични деформитет ограничава простор за раст плућа и самим тим утиче да дете у старијем добу развије кардио-респираторне проблеме.

Прочитајте још: Овај доктор се не купа шест година и не користи дезодоранс! Свакодневно купање није неопходно?

У зависности од тежине клиничке слике сваки деформитет може да буде лечен неоперативно и оперативно.

- Најважније је да се на време препозна проблем и започне потребна терапија - каже др Мирковић. - Најчешће само одговарајуће вежбе или употреба адекватног мидера могу да буду довољни. Ако дође до хируршког лечења резултати које имамо на Институту за ортопедију "Бањица" изузетни су и не заостају за статистиком и достигнућима у другим водећим центрима широм света.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.