· · Коментари: 0
АЕРОЗАГАЂЕЊЕ

Докторка Александра препоручује: Бежите из града и ЧУВАЈТЕ плућа на ова ТРИ начина

Загађени ваздуг оштећује плућно ткиво које постаје осетљивије и подложније за вирусне инфекције, па и ковид 19.

1606226268_Depositphotos_188391038_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Светска здравствена организација изнела је процену да у Србији годишње умре 6000 особа због прекомерног загађења ваздуха. Колико је аерозагађење опасно по здравље нације, кога највише погађа, можемо ли нешто сами да урадимо да спречимо штетне ефекте - разговарали смо са др Александром Вуков, педијатром, пулмологом, алергологом и клиничким имунологом.

Прочитајте још: Научници утврдили КОЛИКО ДУГО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ на КОВИД-19

Др Волков Фото: Приватна ахива

Студије недвосмилено показују да су најугроженија категорија деца, пре свега због висине, јер се издувни гасови концентришу на пола метра од земље, што може да остави последице на квалитет здравља у каснијем животном периоду.

Најугроженија су деца до треће године.

Најосетљивији су малишани узраста до три године, јер се управо њихова плућа налазе у развојној фази.

- Оштећења у том периоду могу да оставе трајне последице, као и да допринесу да се у каснијем добу развију хроничне плућне и алергијске болести, међу којима је једна од најчешћих - астма - наводи саговорница.

Прочитајте још: Проверите да ли имате ГЕН ЗАДОВОЉСТВА ПУШЕЊА?

Др Вуков каже да стопа смртности од аерозагађења расте из године у годину и обично погађа старију популацију, односно особе које већ имају друге хроничне болести као што су малигнитет, срчана слабост, хипертензија, астма...

Људи који живе у градској средини, где је степен загађења висок, чешће имају отежано дисање или у већем броју случајева оболевају од запаљења плућа.

Прочитајте још: ВАЖНО: Пет болести које "скривају" ХЛАДНИ ПРСТИ

Прашина
Честице ПМ 2.5 и ПМ 10 су саставни део прашине и смеша дима, чађи и киселине, уз честице олова, кадмијума и арсена настају као последица грејања, саобраћаја и индустрије - најзначајнији су  узрок аерозагађења. Честице изазивају обољења горњих дисајних путева, док гасови "нападају" доње дисајне путеве (и узрокују астму и хроничну опструктивну болест плућа).

- Оштећена слузокожа дисајних путева, поред тога што је "приступачнија" инфективним агенсима, подложнија је и алергенима који са честицама дубоко продиру у плућа. Хронични плућни и кардиоваскуларни болесници у данима када је висок степен загађења често имају погоршање тегоба - каже пулмолог.

Честице тешких метала трајно остају!

Честице тешких метала које продиру дубоко у плућно ткиво ту трајно остају, оштећујући његову функцију.

Опасност нарочито вреба управо у овом периоду године, у јесењим и зимским месецима, када се погоршава и ситуација у вези са вирусним инфекцијама. Појава короне је све додатно закомпликовала.

Загађени ваздух трајно оштећује ткиво плућа Фото: Депозит

- Поред вируса грипа, један од најагресивнијих, а тренутно и те како актуелних је и ковид 19, коме су циљни орган управо плућа. Како загађени ваздух оштећује плућно ткиво, оно постаје осетљивије и подложније и за све вирусне инфекције. Најбољу заштиту праве специјалне маске Н95 и Н99, јер смањују количину удахнутих штетних честица, а ако имају и филтер од активног угља заустављају и продор гасова - каже саговорница.

Прочитајте још: Од овог минерала "БЕЖЕ" вируси! Ево где га има највише

Препорука је да се смањи саобраћај, јер тамо где је он густ и најгушћи, људи се масовно жале на отежано дисање. Избегавајте да се бавите спортом напољу у јутарњим и вечерњим сатима.

Витамини, маска и без трчања ујутру!

- Тада је концентрација штетних честица највећа, а пошто човек током физичке активности дубље дише, у  већој мери у себе "уноси" тешке метале, чиме се временом смањује плућна функција - објашњава пулмолог и додаје да је пожељно да исхрану обогатимо воћем и поврћем који садрже антиоксидансе и витамин Ц.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.