Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОСТ

Докторка Ивана Шарац саветује: Како да постите здраво и да се НЕ УГОЈИТЕ

Ако се повећа унос угљених хидрата и биљних маси, а смањи унос беланчевина, прети опасност од гојења

1606748888_colorful-3667662_1280.jpg
Фото: Пексел
Oglas

Почео је божићни пост који траје 40 дана. Одрицање од масне хране је свакако добро за организам, али да би пост био здрав није довољно само да поједете било шта не водећи рачуна о томе да у организам унесете све потребне хранљиве материје.

Прочитајте још: Да ли је ЗДРАВО пити КАФУ која је стара НЕКОЛИКО САТИ

Дан на вину и риби
Доручак: сендвич са хумусом и ајваромРучак: пастрмка на жару и зелена салатаВечера: рижото са морским плодовима и салата по избору

Како да се храните током поста и да комбинујете намирнице, саветује др Ивана Шарац, научни сарадник у области исхране Института за медицинска истраживања:

Током поста се многи угоје!

- Неретко се за време поста повећано уносе угљени хидрати и биљне масти, а смањено уносе беланчевине, што може да доведе до гојења. Да би се то избегло важно је да се једу намирнице биљног порекла које су извори беланчевина. То су махунарке, интегралне житарице, орашасти плодови, семенке и печурке. С обзиром на то да намирницама биљног порекла које садрже беланчевине често недостаје понека аминокиселина, потребно је да се оне комбинују.

Прочитајте још: Желите раван стомак? Тајна је у овим стварима

Дан на води
Доручак: каша од сојиног јогурта, коштуњавог и сувог воћа и по жељи додати овсене пахуљице, или сендвич са хумусом и тофу сиромРучак: куване махунарке на води, житарице и салата, или ђувеч од печурака и интегралног пиринча, житарице и салатаВечера: печурке гриловане без уља, житарице и салата

Од махунарки, како каже саговорница, соја је најбогатија беланчевинама, па сочиво, леблебија, кикирики и пистаћи.

Соја, сочиво, кикирики...

Орашасти плодови су одличан извор биљних протеина, али они често садрже и доста масти, па су калоријски врло јаки и зато са њиховом конзумацијом требало би бити умерен. Предност би требало дати бадему, јер он садржи највише протеина, а најмање масти.

Предност дајте бадему!

Семенке - бундеве, лана, чије, сунцокрета и сусама су одлични извори протеина. Постоје и њихови готови производи, попут бундевиног или ланеног брашна, које можете да додате као замену за обично брашно.

Прочитајте још: Веровали или не: Раван стомак за само један дан?

Житарице - хељда, киноа, амарант, овас, просо и спелта су нешто богатије квалитетним протеинима у односу на друге.

Буковача, шампињони, шитаке или дивље гљиве - вргањи, лисичарке, сунчанице су богати извори беланчевина, а имају веома ниску калоријску вредност. Осим беланчевина, печурке садрже и биљни витамин Д и веома здрава биљна влакна, па се посебно препоручују и у редовној исхрани. Када је пост на води, лако се спремају и без додатка уља - као чорба, гулаш, ђувеч или у рерни и на жару.

Дан на уљу и вину
Доручак: сендвич са ајваром и тофу сиромРучак: рижото са печуркама, гриловано поврће и чаша винаВечера: качамак са кашиком уља и сојин јогурт
Здравој жени је довољно 2.500, а мушкарцу 3.000 калорија дневно.

Докторка Шарац напомиње да је здравој женској особи дневно потребно око 2.500 калорија, а мушкој до 3.000, па уколико желите да модификујете калоријску вредност, смањите или повећајте количину житарица и кромпира, орашастих плодова, семенки, и уља. Имајте на уму да једна кришка интегралног хлеба од 50 грама има око 100 калорија, а супена кашика уља око 150.

Прочитајте још: Желите да СМРШАТЕ? Најпре укротите жељу за ШЕЋЕРОМ, а ево и како

У време поста када је дозвољено да се пије вино, што је међу верницима познато као "разрешења на вино", може да се попије чаша до две црног.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas