Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОВИД

Докторка Лукић о опасностима од дугог ЛЕЖАЊА и како их лекари спречавају

Прикључивање на респиратор оболелима од ковида може да спасе живот, али ризик од овог начина лечења је велики.

1609055116_Depositphotos_349567272_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Пацијенти уместо којих дише машина, док су у седацији, у ризику су од појаве дубоке венске тромбозе, тромбозе можданих крвних судова, појаве уринарне инфекције, бактеријске упале дисајних путева, атрофије мишића и декубиталних рана.

Докторка Мирјана Лукић, физијатар Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић", каже да је у њиховој установи један од оболелих био на механичкој вентилацији скоро два месеца, али је, срећом, успешно скинут са респиратора:

Прочитајте још: Доктор Тиодоровић упозорава: Брзо тест на корону из АПОТЕКЕ је брз, али...

- Такав опоравак је за нас огроман успех, јер није лако подићи пацијента који је два месеца лежао потпуно непокретан. Зато у тиму лекара који лече ковид оболеле важно место поред анестезиолога, интернисте пулмолога, медицинске сестре, заузимају и физијатар и физиотерапеут.

Чим почне буђење почиње и рехабилитација.

Када анестезиолог процени да је пацијент стабилног стања, полако почиње буђење и постепено одвајање од респиратора.

- Сви се радујемо том моменту, али такав пацијент не може да помери ниједан део тела, мишићи су атрофирали, постоје јаки болови, тешко искашљава обилан секрет, често приметимо и слабост екстремитета - каже др Лукић.

Прочитајте још: Један од најлепших цветова крије невероватну СИМБОЛИКУ

После респиратора?
- Оваквом пацијенту је неопходна рехабилитација која ће га оспособити да правилно самостално дише, да избаци секрет из дисајних путева, да врати мускулатуру и покретљивост, да се самостално окрене у постељи, седне, устане, обуче, храни се.

Наша саговорница каже да су некада за опоравак пацијената после одвајања од респиратора потребни месеци:

Још под респиратором тело се окреће...

Битно је да пацијент после великог стреса за организам физичког, емотивног и когнитивног има вољу да сарађује у рехабилитационом третману.

- Још у време када је на респиратору, уз сугестију анестезиолога, започињемо окретање на бок, а када стање дозволи крећемо са пасивним вежбама за горње и доње екстремитете.

Прочитајте још: Рендген може да завара, сетоскоп да превари, ОВА ствар најпоузданије утврђује упалу плућа

Ово је важно због циркулације и мобилизације зглобова, у циљу спречавања тромбозе и укочености зглобова, као и других компликација. Када се укине седација и постепено механичка вентилација и може да се успостави комуникација са пацијентом, учимо га вежбама дисања, помажемо избацивање секрета из дисајних путева и постепено захтевамо да учествује у покретима које раде физиотерапеути.

У периоду рехабилитације оболели се највише жале на јаке болове у мишићима и зглобовима.

За колико атрофирају?
- За само седам дана лежања мишићи могу да атрофирају, а да не говоримо за дужи период - каже др Лукић.

 

Оболели се највише жале наболове у мишићима

- Уз упорност и стручност физијатра и физиотерапеута успевамо постепено да се пацијент све више укључује у вежбе, да ангажује своје мишиће који једино на тај начин могу да врате снагу и масу, да вежбама ангажују мишиће за дисање, да шире грудни кош и плућа која се претрпела највеће промене - истиче др Лукић.

Временом се пацијент усправља у седећи положај, а када се снага мишића врати усправља се и на ноге. Дуг је период до самосталног хода, али се уз помоћ помагала и физиотерапеута постиже.

Прочитајте још: ТРИ САВЕТА нутриционисте за јачање имунитета током пандемије КОРОНА ВИРУСА

Стање пацијената на респиратору се прати из сата у сат, гледају се витални параметри, лабораторијске анализе, раде сва потребна снимања.

- Пацијент који дише помоћу машине је животно угрожен, а додатан проблем је што је у току ковид инфекције повећана склоност стварању тромбова, а нарочито код дуго лежећих пацијената. Зато је важно што пре оболелог подићи на ноге - каже др Лукић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas