Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРОНА

Докторка Радосављевић препоручује занимљив начин заштите од короне

Најбоља заштита од короне је избегавање гужве, а маске...

1615214379_Depositphotos_359782368_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Државни центри у Америци за контролу и превенцију болести спровели су истраживање којим су утврдили да ношење једне маске - хируршке или платнене, блокира свега око 40 одсто честица вируса, а када је маска од платна стављена преко хируршке, онда је чак 80 одсто честица спречено да дође у контакт са кожом и слузокожом.

Прочитајте још: Пре изласка КРЕМ, одмах по уласку КРЕМ: Правилна нега је важнија од ЦЕНА препарата

Докторка Татјана Радосављевић, пулмолог, каже да резултати ове студије не могу да буду прихваћени јер је истраживање спровођено на моделима који су били на удаљености од свега метар:

- Дакле, једна маска је сасвим довољна, али ако се држи дистанца од минимум два метра. Вирус корона се преноси капљичним путем и може да се нађе у радијусу до метар и по у ваздуху. Значи, маска и дистанца дају високи степен заштите, чак 99 одсто.

Маска и дистанца су 99% заштита.

Многи једва подносе да носе само једну маску, а и на саму помисао да би могли бити приморани да носе две, кажу да би се једноставно угушили.

- Ношење хируршке и платнене маске може да изазове осећај недостатка ваздуха поготову код особа склоних клаустрофобији - каже др Радосављевић. - Међутим, код здравствених радника и код особа које су по природи посла принуђене да буду у ближем контакту са другим особама препоручује се ношење маске и визира, што је доказано успешна метода заштите.

Прочитајте још: Да ли знате да на лицу имате ТРОУГАО СМРТИ? Чупањем длака из носа покрећете лавину компликација

Наша саговорница напомиње да је најбоља заштита од вируса корона избегавање гужве, и подсећа да је уз маску и дистанцу битно и често прање руку.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas