· · Коментари: 0
ПРОЛЕЋЕ

Корона + пролећни умор - УБИТАЧНА комбинација: Послушајте савет Др Стефановић, ДИЋИ ЋЕ ВАС ИЗ МРТВИХ!

Најнижи ниво хормона мери се средином марта, а депои ће се напунити после много сунчаних дана.

1618300981_Depositphotos_314610196_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Овог пролећа од хроничног умора, карактеристичног за ово доба године, поред оних код којих је ово стање изазвано отопљавањем и наглим променама времена, пате и особе које су прележале ковид 19.

Прочитајте још: Четири дана пре тестирања на шта сте алергични морате да урадите важну ствар

Пацијенти, посебно са кардиоваскуларним болестима, жале се на изненадне падове крвног притиска, осећај тежине у ногама и повећану потребу за спавањем. Лекари кажу да ове тегобе обично прођу за две недеље, а изузетак су они који су недавно прележали инфекцију вирусом корона, јер код њих исцрпљеност услед вирусне инфекције, удружена са пролећним умором, може да траје и дуже од два месеца.

Хладно јутро, топао дан
Срце се на топлоти шири, и да би обављао своју функцију у одржавању крвног притиска, ради под повећаним оптерећењем.
Нестабилно време са ниским јутарњим и високим дневним температурама је шок за организам.

Докторка Ивана Стефановић из Завода за хитну медицинску помоћ Београда каже да се пролећни умор јавља из више разлога:

Тражите сунце Фото: Депозит

- Нестабилно време са врло ниским јутарњим и високим дневним температурама, где разлика буде и више од 20 степени, доводи до различитих процеса: од ноћног скупљања крвних судова и скока крвног притиска до дневног ширења крвних судова на периферији и пада притиска. То делује шокантно на људски организам, јер он захтева више дана да би се прилагодио оваквим променама временских прилика.

Прочитајте још: Зашто неки људи спавају са луком испод јастука? Постоје 4 добра разлога, а ниједан није СУЈЕВЕРЈЕ!

Резеве су исцрпљене
- Иако није потпуно научно доказано, сматра се да је доприносећи фактор пролећном умору и баланс између хормона среће - сератонина и мелатонина - хормона спавања. Резерве серотонина су потпуно исцрпљене средином марта, јер овај хормон се производи само током сунчаних  дана и потребно је време да се он надокнади - каже Стафановић.

Разлог за појаву пролећног умора је и зимска трпеза.

- Храна коју смо конзумирали у зимском периоду по свом саставу је нутритивно сиромашна и недовољно квалитетна за одржавање тела у појачаном ритму свакодневице у рано пролеће - каже др Стефановић.

Зимска храна је препуна соли, масноћа и шећера.

Она је богатија масноћама и шећерима, конзервансима и садржи превише соли, а мало дијеталних влакана, што енергетски оптерећеује већ временским приликама оптерећен организам.

На списку разлога за пролећни дремеж и "тешке" ноге су и хормони.

Прочитајте још: Најбољи НАПИТАК у борби против прехладе, мамурлука и чира на желуцу

Хроничан умор
На северној хемисфери, симптоми хроничног умора обично се јављају од средине марта до средине априла, а у зависности од особе могу бити мање или више изражени.

Умор је такође једна од најчешћих последица прележаног ковида, чак и код пацијената који су имали лакше тегобе.

Након опоравка од ковида треба се одмарати.

- Иако смо много тога научили о ковиду и даље је ова болест непознаница у многим аспектима - каже др Стефановић. 

Тек накнадне студије ће да покажу да ли корона повећава учесталост срчаног и можданог удара или не. Док не будемо имали та сазнања, разумно је да сву симптоматологију у постковид периоду, припишемо овој болести, док се не докаже супротно.

Прочитајте још: Решите се напетости и смањите ТАМНЕ ПОДОЧЊАКЕ за 30 секунди: Једноставно је

То подразумева да би након опоравка од симптома изаваних вирусом САРС КоВ-2 требало водити рачуна да се одмора довољно, иде у кратке шетње и полако враћа кондиција. Јер ковид 19 је системска болест, сви органски системи су у различитој мери били захваћени процесом и потребно им је различито време да се опораве.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.