Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СТАРА НАРОДНА

Доручкуј као краљ, ручај као принц, а вечерај као просјак - постоји РАЗЛОГ

Јутарњи оброци за добар дан, а вечерњи за добру ноћ.

1606207350_Depositphotos_31496469_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Каже се, по јутру се дан познаје. Али, можемо рећи и да се по доручку дан познаје.

Колико је битна важност богатог доручка, којим започињемо дан и који нам даје снагу и енергију за обављање наших свакодневних активности и обавеза током целог дана, знамо већ сви веома добро, али је мање позната чињеница и важност лагане вечере за добру ноћ, добар сан и добар одмор. 

О томе говори и народна пословица: "Доручкуј као краљ, ручај као принц, а вечерај као просјак." 

Стручњаци и нутриционисти говоре како је ујутру најбоље да једете угљикохидрате, који се споро апсорбирају, снабдевају организам енергијом, чувају функцију нервног система и учествују у стварању црвених крвних зрнаца, а беланчевине увече, јер су основни градивни материјал за изградњу нашег тела, ћелија и ткива, док је за ручак, када нам је метаболизам најактивнији, потребно узимати обоје и придржавати се неких основних правила када комбинујемо беланчевине и угљене хидрате истовремено.

Прочитајте још: САЧУВАЈТЕ ЗДРАВЉЕ! Ово су намирнице које морају јести мушкарци!

Квалитетан доручак најчешће се састоји од угљених хидрата или квалитетних масноћа (семенке и орашасти плодови), али ћете снагу и енергију добити и из данас све популарнијих смутија или шејкова.

Угљени хидрати су изврсни за подизање енергије, али свакако избегавајте бело брашно, бели шећер, газиране сокове, па радије узимајте оне угљене хидрате који се спорије разграђују, као што су, на пример, интегрални хлеб, целовите житарице и слично. 

Прочитајте још: Уврстите их у свој дан ако сте АНКСИОЗНИ или нервозни: Намирнице које ће позитивно деловати

Добар извор енергије и витамина
Развоју и активацији менталних способности за наше свакодневне обавезе допринеће и унос, генерално, свих врста семенки, које побољшавају менталне и репродуктивне функције, као што су сунцокретове и ланене семенке и семенке бундеве као и орашасти плодови, као што су лешник, орах, кестен, бадеми, кикирики – они су не само богати за срце и васкуларни систем важним омега-3 киселинама, витаминима и минералима него су и, с обзиром на калоричност, добар извор енергије. 

Житарице и производи од житарица важан су извор енергије за људски организам, а свакако их је добро узимати најмање кроз 3 оброка дневно.

Помажу јачању коже, косе и ноктију, као и јачању меморије и концентрације.

Садржај минерала, посебно калцијума и гвожђа у сувом воћу, већи је него у свежем, па је добро узимати суво грожђе.

Прочитајте још: Сазнајте да ли је РИБА ИЗ КОНЗЕРВЕ уопште здрава

Од свог свежег воћа, грожђе је најбогатије угљеним хидратима тако да кроз њега можемо да добијемо знатну количину енергије. Осим тога, додатно можете побољшати ниво хемоглобина у крви тако да преко ноћи натопите 5 гроздова црног грожђа и 5 бадема и ујутру поједите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas