· · Коментари: 0
САВРЕМЕНО ДОБА

ДОСАДА није ДОСАДНА и рађа нешто ФАНТАСТИЧНО!

Да ли се сећате када сте се последњи пут досађивали или сте заборавили тај осећај?

1599313165_Depositphotos_62857217_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Овом темом су се позабавили и стручњаци који су дошли до занимљивих сазнања. Ауторка књиге "Наука о досади", др Сенди Мен, каже да у тренуцима досаде наш мозак тражи неуролошку стимулацију што доводи до фрустрације и незадовољства. Закључила је да одређени степен досаде може бити добар, али да има и негативну страну.


Због ужурбаног темпа живота све мање имамо времена за досаду, али то није само због обавеза већ и прегршт могућности које нам у слободним тренуцима пружају забаву и задовољство.

Прочитајте још: ПОУЧНА ПРИЧА о ИСКРЕНИМ ЉУДИМА: Ево како да их препознате

- Људи се у данашње време не досађују довољно. Стално покушавамо да уклонимо досаду, а то може да нас доведе у ситуацију да на дугорочном нивоу буде још досадније јер је наша толеранција на досаду снижена - објашњава Сенди Мен.

Не забављајте децу, узмите им телефон и пустите их да се досађују!

Она саветује родитељима да понекад пусте децу да се досађују и да их не анимирају стално. Досада може да буде позитивно искуство у детињству јер малишанима подстиче креативност.

Како развити креативност?
Морамо да пустимо децу да се досађују и да то видимо као прилику да сама пронађу начин да се не досађују. Имају велики избор активности. Понудите им три могућности и дајте им неколико минута за одлуку али да то не буду савремени уређаји и екрани.

Прочитајте још: Што више БУЉЕ У ЕКРАНЕ, деца су све ГОЈАЗНИЈА

С друге стране, терапеуткиња Сели Бејкер сматра да претерана досада може погоршати наше негативне мисаоне обрасце:

Када размишљамо о бескорисним мислим постају све веће!

- У таквим тренуцима можемо да почнемо превише да размишљамо, а поједини људи тада могу да преувеличају своје проблеме и буду преплављени кружним мислима. То су менталне замке, идеје које нам се мотају по глави, а не доводе до решења. Што више пажње посвећујемо бескорисним мислима, оне постају све веће.

Прочитајте још: ТРИК који ће вас одушевити: Да ли знате како ВАШ ГЛАС звучи другим људима? (ВИДЕО)

Уколико се нађете у клопци негативних мисли, то морате што пре да прекинете. Један од начина је да, рецимо, отворите прозор или изађите из куће.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.