Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Доста вам је комерцијалних филмова? Представљамо вам 10 алтернативних европских филмова који ће вас уздрмати! (ВИДЕО)

Желите другачије филмско искуство? Дошли сте на право место!

1626355071_Untitled.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Мовие Фраппе
Oglas

Историчари су подељени око тачног места рођења покретних слика (Лидс, Париз и Њујорк, сви се појављују у различитим изворима на тему), Европа је увек била витална сила у еволуцији кинематографије - уметнички утицајна, чак и када је економски засењена већим индустријама.

Прочитајте још: Најбољи криминалистички документарци рађени по ИСТИНИТИМ ДОГАЂАЈИМА! (ВИДЕО)

Баш као што су европски емигранти обликовали лице Холивуда, тако и стилски покрети од немачког експресионизма до италијанског неореализма и француског Новог таласа и даље ођекују широм популарне глобалне кинематографије. Гледајући кроз ову колекцију изванредних, изазовних алтернативних филмова који мењају свест, лако је увидети зашто.

Десет алтернативних европских филмова

1. Нигхт Нурсерy (2021)

Документарни филм смештен у близини главног града Буркине Фасо, где сваке ноћи проститутке остављају децу старијој госпођи, која их чува док мајке раде и шетају ’Црном’ улицом до зоре, у потрази за послом.

2. Он Бодy анд Соул (2017)

Љубавна прича о два повучена аутсајдера који на необјашњив начин деле исте, шумске снове. Прича је смештена у бруталну позадину кланице, где се упознаје необичан пар. Језик алтернативног европског филма је овде у потпуности ослобођен.

3. 4 Монтхс, 3 Wеекс анд 2 Даyс (2007)

Поставка алтернативног филма је крај Румуније из доба Чаушескуа, лавиринт бирократије и корупције. Две студенткиње, цимерке са универзитета, морају да се сналазе у кошмарном свету како би једној од њих обезбедиле илегални абортус. 

4. Талк то Хер (2002)

Прича о двојици мушкараца који се везују за жене у коми које негују, емоционално је сложена и морално конфликтна у свом деликатном руковању трновитим родним конструкцијама и телесним границама. Алтернативни филмови Педра Алмодовара вас воде у свет забрењених и мрачних жеља, које постоје у сваком од нас.

5. Фат Гирл (2001)

Филм говори о вези између сестара - две зараћене стране исте душе. Настају последице након што 12-годишња Анаис види како њена 15-годишња сестра губи невиност (то гледамо Анаисиним очима, у мучном, реалном времену). 

6. Беау Траваил (1999)

Удаљена француска стражарска легија на рогу Африке, служи као позорница за стилизовани балет мушкости у кризи. Тежак човек, наредник Галуп, легионар антисоцијалне природе, супротставља се лаком шарму новог регрута Жила Сентаина. Сензибилитет алтенативног европског филма је идеална подлога за приказивање осетљиве теме, представљајући је кроз уметничку призму.

7. А Лонелy Wоман (1981)

Чврст портрет штедње и преживљавања у комунизму, усредсређен је на самохрану мајку и друштвену изопштеницу Ирену. Мушкарац са инвалидитетом по имену Јачек нуди јој еротски укус слободе, али цена је бруталан компромис.

8. Сталкер (1979)

Пратећи неснађеног писца и професора док их воде кроз непријатељску, ничију земљу, у потрази за мистериозном собом која испуњава жеље, прича изгледа као да је Чаробњак из Оза кренуо у марш смрти;  повремено се појављује хумор који, својим злослутним размишљањима о друштву и људској природи, атмосферу чини још мрачнијом и филозофском.

9. Тхе Травеллинг Плаyерс (1975)

Скуп глумаца на турнеји по Грчкој, у борби са свакодневним потребама. Камера је ухватила пропадајућу провинцијску Грчку између 1939. и 1952. године. Други светски рат и његове последице постају пресудни чинилац у широкој причи, која се такође тка у референцама на митологију.

Прочитајте још: Најбољи хорор филмови свих времена! (ВИДЕО)

10. Персона (1966)

Персона се често описује као алтернативни европски филм мајстора расположења Ингмара Бергмана - који је на врху његових осталих дела. Али то не значи да је његово најтипичније дело: флуидно аморфна студија двоструког карактера био је радикалан одмак од његовог претходног рада, литераризирајући његову јунговску психологију раздвајањем и спајањем два женска лика - крхке, изненада неме сценске диве и њеног младог неговатеља - до нераскидивог, дезоријентишућег ефекта.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas