· · Коментари: 0
МАСКЕ

Др Адамовић саветује: Ако вам маска ИРИТИРА КОЖУ без гриже савести УРАДИТЕ СЛЕДЕЋУ ствар

Уколико вам је кожа иритирана од ношења маски - или сте алергични на неке од састојака у њој, или сте једноставно превише осетљиви.

1601308533_pexels-photo-3902881.jpeg
Фото: Пексел

Доктор Александар Адамовић, директор Завода за кожне и венеричне болести у Београду, каже да уколико је реч о алергијском дерматитису једини лек је правилно изабрана маска:

- Најбоље би било да је маска од памучне небојене тканине, значи бела и да се сваког дана пере и пегла. Тиме се минимализује извор алергена који у модерним маскама могу да долазе из различитих састојака тканине, боје - каже др Адамовић.

Прочитајте још: Они рађају у ЈЕСЕН, корен им је ЉУТ, неки расту као КОРОВ, а ПРИРОДНИ СУ ЛЕК за многе болести

Када је кожа превише осетљива терапија на првом месту подразумева правилну негу коже.

Када код лекара?
Они, којима иритације не пролазе, морају код лекара.

- Умивање млаком водом и сапуном је основно, а затим би на иритиране делове лица требало ставити облоге од неке минералне воде и држати двадесетак минута - каже др Адамовић.

Умивајте се млаком водом, ставите облог на иритиран део лица.

Не би било лоше да се то понови неколико пута у току дана, ако је могуће. Иначе, наша земља је позната по врхунским минералним водама, тако да је ефекат терапије загарантован.

Свима тешко падају маске, па их скините када сте удаљени од људи Фото: Депозит

Није искључен ни неки трећи разлог. Баш зато би требало посетити дерматолога јер он је компетентан да процени о каквој врсти дерматитиса или упале коже се ради. Ношење маски може да доведе и до зачепљења пора услед тешких крема, па кожа не може да дише због чега могу да се појаве акне, па чак и осип од топлоте.

Најбоље су памучне маске, јер пропуштају ваздух.

- Није искључено ни да бактерије које се нађу на површини коже доведу до инфекције - каже саговорник. - И зато је важно да је маска памучна, јер оне најбоље пропуштају ваздух. Памучне маске упијају и више зноја, а на тај начин се смањује и количина масноћа на кожи.

Прочитајте још: Држите ЛЕКОВЕ У КУПАТИЛУ? Морате их одмах изнети или их БАЦИТИ

У савете како да се избегну последице ношења заштите преко носа и уста по кожу убраја се и тај да чим се нађете на безбедној дистанци скинете маску о направите паузу..

- Важно је и да се маска ставља на чисту кожу, да се избегне стварање патогених чинилаца - каже др Адамовић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.