Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВИТАМИНИ

Др Вања Тодоровић упозорава: Велика доза витамина Ц изазива дијареју и оштећује срце. Ево колика је ГРАНИЦА

У случају инфекције вирусом корона многи посежу за "ударним" дозама витамина Ц.

1614600898_Depositphotos_10743007_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Међутим, најновије истраживање објављено у угледном, америчком, медицинском часопису JAMA Network Open показало је да овај витамин нема апсолутно никакав утицај на бржи опоравак, нити ублажава симптоме оболелих. Уз то, фармацеути напомињу да се високе дозе витамина Ц слабије апсорбују у организму, а ако се узимају у дужем периоду могу да наруше здравље бубрега, па чак изазову и појаву карцинома.

Прочитајте још: Направите домаће бомбоне који олакшавају болове у грлу и спречавају сув кашаљ

Асистент др Вања Тодоровић, са Фармацеутског факултета у Београду, каже да је апсорпција витамина Ц у цревима регулисана специфичним активним транспортером који зависи од унете дозе:

Чим се узима већа доза апсорпција пада!

- Приближно од 70 до 90 одсто витамина Ц се апсорбује при умереном уносу од 30 до 180 милиграма на дан. Међутим, при дозама већим од 1.000 милиграма дневно апсорпција пада на мање од 50 процената, а апсорбована, неметаболизована аскорбинска киселина се излучује урином.

Прочитајте још: Два природна лека за здравија плућа: Олакшава дисање и искашљавање шлајма!

Осим тога, резултати студија показују да суплементиране дозе од 1.250 милиграма на дан доводе до око свега два пута више концентрације витамина Ц у плазми од оне која се постиже конзумирањем од 200 до 300 милиграма на дан и то из намирница које су њиме богате.

Дневно уносите 80 милиграма витамина Ц Фото: Депозит

Препорука је да се дневно унесе 80 милиграма витамина Ц на дан, док је максимално дозвољена количина у дневној дози кроз додатак исхрани за одрасле 1.000 милиграма.

Прочитајте још: Овај доктор се не купа шест година и не користи дезодоранс! Свакодневно купање није неопходно?

Мучнина, каменац...
При дозама од 2.000 милиграма дневно могу да се јаве дијареја, мучнина, грчеви у стомаку и друге  сметње због осмотског ефекта неапсорбованог витамина Ц у гастроинтестиналном тракту. Витамин Ц у високим дозама има потенцијал да повећа излучивање оксалата и мокраћне киселине, што може да допринесе стварању камена у бубрезима, посебно код особа са бубрежним поремећајима. Доказ за ризик од прекомерног уноса витамина Ц је стварање бубрежних каменаца.

Осим бубрежним болесницима опрез са витамином Ц у већим дозама од препоручене саветује се и пацијентима који пате од таложења гвожђа у организму.

- Услед учешћа витамина Ц у метаболизму гвожђа оправдана је забринутост да висок унос витамина Ц може да проузрокује интензивнију апсорпцију овог минерала - каже др Тодоровић.

Долази до поремећаја гвожђа, оштећења срца!

Чини се да то код здравих особа и не мора да буде забрињавајуће. Међутим, код особа са обољењем које доводи до поремећаја метаболизма гвожђа, хронична конзумација високих доза витамина Ц може да погорша преоптерећење гвожђем и доведе до оштећења срца, јетре, панкреаса, штитасте жлезде...

У великим дозама витамин Ц може и много озбиљније да наруши здравље. Др Тодоровић каже да је неколико студија сугерисало да услед прекомерног уноса, делујући као прооксиданс, витамин Ц може да проузрокује хромозомска и/или ДНК оштећења и тако допринесе развоју карцинома:

Прочитајте још: Две намирнице морате јести зими, прва је АВОКАДО, а разлози су логични

- Остали пријављени лоши ефекти високог уноса витамина Ц укључују и смањени ниво витамина Б12 и бакра, убрзани метаболизам или излучивање аскорбинске киселине, ерозију зубне глеђи и алергијске реакције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas