· · Коментари: 0
ОТКРИВАМО

Екипа "Магазина Новости" вам открива тајне хибридних возила (ФОТО /ВИДЕО)

Сазнајте све о овим аутомобилима које смо ми тестирали за вас

1594120016_TOJOTA-RAV4-HIBRID-2.jpg
Фото:П:Ж.

Да ли да купим хибридно возило? Колико је поуздано, безбедно. Како се пуни, шта је разлика између хибрида и "плаг-ин хибрида"? Колика је субвенција државе на ова возила?

Ово су само нека од питања наших читалаца који намеравају да купе неко од возила будућности. Интересовање је нагло порасло откако је држава увела субвенције на возила која за погон имају неку врсту електричног мотора.

Да бисмо одговорили на бројна питања обратили смо се за помоћ компанији која је синоним у свету за проиyводњу хибридних воyила "Тојоти" и на нашем тесту се нашла "тојота рав 4" са хибридним погоном.

Фото:П.Ж.

"Тојота" је легендарни "пријус" прво хибридно возило направила пре 23 године. До сада је продато више од 15 милиона хибрида! У понуди је девет модела овог гиганта који имају хибридни или плаг-ин погон.
И да одмах разјаснимо: хибридни погон значи да ваше возило, у овом случају "рав 4" има поред бензинског мотора од 2,5 литара радне запремине и електромотор. Он се напаја батеријама које не морате да допуњавате прикључењем на електро-мрежу, спољну утичницу.

Прочитајте још: Купци новог "ситроена Ц4" моћи ће да бирају између три верзије погона! (ФОТО-ВИДЕО)

Он се сам пуни јер се користи кинетичка енергија приликом убрзања или кочења. Код плаг-ин хибрида, батерију можете да допуните и екстерну, али се и она сама пуни у току вожње. Разлика је у километрима које можете да пређете само на струју.

Ова запремина мотора од 2,5 литара не треба да вас плаши јер је укинут чувени "порез на луксуз" па сада за хибриде нема "тог пенала" који је износио око 60.000 динара!

Платићете регистрацију као за "обичан" аутомобил. 

Како ради тај мотор? Електромотор има 120 КС, заједно са бензинцем 218 КС. Мењач је аутоматски ЦВТ. Ваше је само да притискате гас, кочницу и да управљате. Ово намерно пишемо јер је сваки хибридни аутомобил и крцат обиљем електронике, најновијих система за асистенцију воyачу. Он ће вас упозорити на возило које долази из мртвог угла, читаће саобраћајне знакове, пазити на брзину, ако случајно (не дајући жмигавац) нагазите белу траку на путу вратиће вас аутоматски у жељену коловозну траку. Видеће пре вас и бициклисте и пешаке, па ако треба закочиће сам.

Колико је поуздана батерија, та силна електроника?

Прочитајте још:Овај ауто је створен за уживање и потоке адреналина (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање десет година. Толико наиме "Тојота" даје гаранцију на батерију!

Хибрид на тесту , без обзира на масу од 1.590 килограма, огромне точкове, имао је потрошњу у просеку од око 4,4 литра бензина на 100 километара. И при томе мање троши у граду!

Батерија се налази у поду аутомобила, тако да је гепек нетакнут. Пртљажни простор је као код возила са класичним погопном.

И на крају - субвенција за плаг-ин хибрид је 3.500 евра а за хибриде 2.500 евра.

  • ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ
  • Бензински мотор
  • Радна запремина 2.487 ццм 
  • Укупна снага система 160 кW (218 КС)
  • Максимални обртни момент:т 221 Нм при 3.600-5.200 о/мин 
  • Мењач: ЦВТ Електромотор: синхрони са перманентним магнетом Снага 88 кW (120 КС) 
  • Максимални обртни момент: 202 Нм Батерије: Ни-Мх, номинални напон 244,8 В 
  • Дужина: 4.600 мм
  • Ширина: 1.855 мм
  • Висина: 1.685 мм 
  • Међуосовинско растојање 2.690 мм 
  • Клиренс: 190 мм Пртљажник: 580/1.690 л резервоар 55 л 
  • Маса: 1.590 кг 
  • Пнеуматици: 225/60 Р18 
  • Максимална брзина: 180 км/х 0-100 км/х: 8,4 с 
  • Просчена потрошња: 4,4 лит/100 км
  • Емисија ЦО2: 105 г/км 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.