Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Пиштољ Јанз Алпха

Ексклузивно оружје ТЕВТОНСКОГ ДИЗАЈНА, само код Немаца може да "ПРОЂЕ" КАО ЛЕПО (ФОТО)

Иако дизајниран по узору на митски модел Соколовски, крајњи резултат је масиван, угласт и несразмеран а скуп пиштољ упитне лепоте

1600086894_Janz-Alpha.jpg
Јанз-Алпха фото: Д. Шапоњић
Oglas

На северу Немачке, недалеко од Хамбурга у месту Маленте/Холст 1997. године из мале пушкарске радионице рођена је компанија “Јанз”. Веома брзо постали су познати по производњи великокалибарских револвера врхунског квалитета и високе цене. 

Прочитајте још: Дискретни заштитник (ФОТО)

Аутор текста у друштву конструктора, фото: Д. Шапоњић

На неки начин, то је био природан процес, јер “Јанз” има вишедеценијску сарадњу са чувеним “Кортхом”, за кога је радио услужну обраду делова и сервис машинског парка. Пословна етика и нужност сарадње резултирали су поделом зона интереса. 

Оружарска “аристократија” 

“Кортх” узео најтраженији сегмент средњег калибра .38 Спл/.357 Маг, а “Јанз” се одлучио за тешке магнуме, попут .44 Ремингтон, .454 Касул, .470 Линнбаух и .50 Ацтион Експресс све до екстремног Смит-Весон 500.  

Масивни, изузетно педантно израђени и ручно финиширани револвери с минималним толеранцијама постали су предмет жеља колекционара и стрелаца у дисциплини силует на даљинама до чак 400 метара, па је “Јанз” отворио пословницу у САД. 

“ЈАНЗ - више од оружја”, фото: Д. Шапоњић

Конструкциона решења су идентична онима код “Кортха”, а и цена оружја је упоредива. Временом, појавили су се и такмичарски револвери у .22 ЛР, али и мултикалибарски, са комплетима измењивих цеви. Ипак, за већину стрељачке популације Јанз је био и остао увећани Кортх. Све до пре пар година. 

На сајму ИWА у Нирнбергу, штанд на коме “Јанз” излаже налази се у хали с произвођачима престижних ловачких пушака и карабина, јер се самопрокламована оружарска “аристократија” не меша с којекаквим “пластиканерима” за широке народне масе. Изложено је само неколико тешких револвера у луксузним коферима иза стакла и неколико примерака супер-прецизног алата за обраду цеви. 

Дизајном тешко до славе 

Али, пажњу је привлачио пиштољ необичног, призматичног облика какав, до сада, нисмо видели. Упознајемо господина Хорста Шукенефта, мајстора оружара, главног супервизора компаније и дизајнера овог пиштоља, кога без имало лажне скромности представља као уметничко дело. 

Обратите пажњу на изрезан горњи део навлаке, фото: Д. Шапоњић

Визуелно, овај пиштољ свакако указује на напор дизајнера да створи једноставну и елегантну, а ипак функционалну форму. Не бих да звучим грубо, али овако нешто само код Немаца може да буде леп облик. Масивна, угласта силуета непогрешиво упућује на тевтонско схватање естетике. Далеко од тога да је непривлачан, али нови пиштољ делује помало несразмерно.  

Несразмеран и непривлачан 

Томе доприноси и контраст између строгих, правих линија навлаке од сјајно исполираног челика и заобљених контура дршке, с дрвеним облогама у топлој, црвенкастој нијанси. Чини се да је као инспирација послужио један од најлепших пиштоља икада произведених - митски Соколовски, који је крајем осамдесетих година прошлог века направљен у само 50 примерака, а сада представља Свети Грал колекционара модерног оружја. Господин Хорст, наравно, негира било чији утицај на дизајн, али му поређење очигледно прија. Разумљиво, јер његов пиштољ крије нешто заиста јединствено. То је систем брављења. 

Безбедност на првом месту 

Нови пиштољ назван је не нарочито маштовито - Алпха. Будући да ће се радити у озбиљним калибрима 9 мм Пара и .45 АЦП, комфор употребе и безбедност стрелца захтевају брављење склопа навлаке и цеви у тренутку опаљења. Кроз историју, примењиван је огроман број различитих конструкција, а данас је најзаступљеније решење Ј. М. Браунинга са осцилујућом цеви, које је модификовао СИГ, тако да се брави призматичним испустом у отвор за избацивање чаура.  

Алпха растављен на основне склопове ради чишћења и одржавања, фото: Д. Шапоњић

То је поуздано решење, релативно јефтино за израду и једноставно за одржавање. Ипак, има и неке недостатке. Да би се добила заиста висока прецизност, потребна је ручна дорада, при монтажи пригушивача неопходан је тзв. Нилсен уређај или су могући проблеми у вези поузданости, а велики отвор на навлаци је структурно слаби, па су неки произвођачи имали проблем с пуцањем навлака (иако ова појава у доброј мери зависи од квалитета материјала). 

Посебно конструисана брава 

Због свега набројаног, али и ексклузивности, за “Јанзов” пиштољ осмишљена је посебно конструисана брава названа Дрехригел вершхлус (штагод то значило на немачком). У суштини, реч је о систему код кога током опаљења цев мирује, а навлака у кретању уназад прво мора да савлада отпор обртне попречне чивије, која у пресеку има облик елипсе и ротира се за 90 степени. То време је довољно да притисак гасова у цеви опадне на безбедан ниво и испаљена чаура буде извучена из лежишта метка. 

Нишани и горња површина оружја, фото: Д. Шапоњић

Систем има релативно мали број делова, одликују га једноставно расклапање и одржавање, али захтева прецизну и скупу машинску обраду да би функционисао како је замишљено. Примерак Алпхе, који смо имали у рукама, при повлачењу навлаке уназад функционисао је глатко и уједначено, али потребна сила није баш мала. Притом, навлака је делимично олакшана изрезивањем горње стране тако да праволинијски облик употпуњује масивна цев. 

Масиван модел 

Алпха има неочекивано велику тежину од 1.500 грама без оквира за муницију и метака. Остале димензије су на нивоу просечног пиштоља пуног формата - дужина 222 мм, висина 140, а ширина 33,5 мм је, реално, превелика за оружје с једноредним оквиром, капацитета само осам метака. Наравно, ово није борбена справа, па повећан капацитет не би донео неку значајну предност. По речима власника фирме, новитет је намењен спортским стрелцима, ловцима ручним оружјем и, како су нам, рекли “залуђеницима техником”. 

Недопустиви пропусти 

С обзиром на врхунски квалитет материјала и обраде, уз висок удео ручног рада, сигурно је да ће прецизност бити на одговарајућем нивоу. Ипак, на конкретном примерку неки детаљи су били далеко од обећаног савршенства. Поједини делови, чак и на спољашњој страни, имају јасно видљиве трагове машинске обраде, димензије рукохвата су прилично скромне и на граници комфора за шаку просечне величине, за учвршћивање страница дршке коришћени су обични завртњи, чије главе нису ни поравнане. За пиштољ с пројектованом ценом већом од 5.000 евра то је недопустиво. Ни много јефтинији “конфекцијски” модели не толеришу овакве пропусте. 

Алпха у рукама сарадника “Калибра”, фото: Д. Шапоњић

Потпуно подесивом окидачу је, очигледно, посвећена пуна пажња, јер то је један од оних елемената који при првом контакту доприноси општем утиску. Облик је одлично одабран, ход кратак, тачка отпуста скривеног ударача чиста и одсечна, иако ресет треба да буде краћи, али то се може подесити. 

Неуобичајена аутоматска блокада ударне игле 

Ове карактеристике додатно добијају на значају, ако се узме у обзир аутоматска блокада ударне игле, коју већина произвођача избегава када жели врхунско окидање, због отпора који производе опруге и трење тог уређаја. Међутим, проблеми се јављају код активирања ручне кочнице, где се јасно осећа гребање, а уз испробани примерак нисмо добили припадајући оквир за муницију, па је функционисање дугмета за избацивање тешко проценити. 

Детаљ ротационе браве на пресеку оружја, фото: Д. Шапоњић

Задња страна рукохвата била би удобнија уз нешто равније контуре, али то је већ индивидуално и лако се мења. Дубок усек у бази штитника окидача допушта висок хват и код брзе паљбе сигурно има позитиван утицај, с обзиром на релативно високу осу цеви у односу на шаку. За дворучни хват, неколико милиметара тањи штитник окидача свакако би допринео удобности, тим пре што је толика дебљина овом делу потпуно непотребна. 

Циљана клијентела 

“Јанз” је моделом Алпха свакако донео освежење у премиум класи великокалибарских пиштоља. Потпуно челична конструкција, иновативна техничка решења, одлично СА окидање, подесиви спортски нишани и ручни рад “мејд ин Џермани” на први поглед дају пуно право компанији на лого “ЈАНЗ - више од оружја”. 

Прочитајте још: “СРЕДЊА ЖАЛОСТ” из Ремингтона (ФОТО

Помало кратка, незграпна дршка и угласт дизајн,фото: Д. Шапоњић

Лично, сумњам да ће Алпха достићи славу Корифиле или Кабот пиштоља, уколико не обрати пажњу на мноштво ситница. Тренутно, није достигнут ниво серијских модела СИГ или Сфинкс модела, али свакако има потенцијал да постане ексклузивно (и скупо) оружје доступно ретким појединцима. А то им је и циљ... 

Драган ШАПОЊИЋ  

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas