· · Коментари: 0
Трагично

Једна је била и у СРБИЈИ! Експлозија у Бејруту је само последња у низу које су човечанство ЗАВИЛЕ У ЦРНО (ВИДЕО)

На страшној историјској листи је и трагедија у нашем Смедереву.

1596721451_eksplozija-nas1.jpg
Фото:Депозит

Експлозија у Бејруту, ових дана, пуни странице црних хроника. Експлодирало је око 2.750 тона ускладиштеног амонијум нитрата (мада ће тек истрага показати шта је стварно десило) и однело у смрт најмање 135 људи, повредивши више од 5.000, док је уништено на хиљаде кућа. Експлозија се чула и осетила више од 250 километара даље, а снага је процењена на еквивалент од нуклеарне бомбе од пола килотона.

Прочитајте још: Зашто СРПСКИ ТУРИСТИ бирају баш ОВО летовалиште? Луксуз, базен спа... а ТЕСТ НА КОРОНУ НЕ ТРЕБА

Не рачунајући две бачене атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки, десетине силних експлозија у ратним дејствима, намерних нуклеарних и ненуклеарних проба, човечанство је често било жртва неодговорног руковања и складиштења опасних материјала.

Фото:Депозит

Србија

Једна од тих на црној листи је и еклсплозија у Србији. Био је 5. јун 1941. када је експлодирало складиште немачке муниције у Смедеревској тврђави. Бљесак се видео на удаљености од десет километара! Погинуло је најмање 2.500 Смедереваца у тотално разореном граду и око половине становника, њих 5.500 је било повређено.

Кина

Једна од првих експлозија која је однела мноштво живота догодила се 30. маја 1626. у Вангчонгу у Кини. Експлодирала је фабрика пиротехнике и збрисала све у кругу неколико квадратних километара. Погинуло је најмање 20.000 људи.

Прочитајте још:"Мали дечак" је донео смрт у секунди, а Американцима ни то НИЈЕ БИЛО ДОВОЉНО, већ су послали "ДЕБЕЛОГ ЧОВЕКА"! (ВИДЕО)

Италија

Муња је 1769. године погодила складиште бастиона у Сан Назару у Италији. Шестина града је збрисана са земље јер је магацин имао 90 тона експлозива, а погинуло је око 3.000 људи.
Пароброд Кабо је 3. новембра 1893. у луци у Сентандеру у Шпанији преносио динамит, и то чак 51 тону, када га је захватио пламен. Погинуло је 670 људи, повређено је неколико хиљада, а пола града је разрушено.

Тврђава Снедерево (Фото:"Архива Новости")

САД

Био је 7. март 1913. лепо јутро у луци у Балтимору (САД). Ништа није слутило да ће 343 тоне динамита, које је за изградњу Панамског канала превозио брод под велшком заставом "Алум Чајна" захватити пламен. Експлозија је била стравична. Стотинак зграда је било разрушено, стотине људи је страдало у њима као и више од 90 чланова посаде...

Лондон

И у самом срцу Лондона десила се страшна експлозија 19. јануара 1917. (Источни Лондон). Страдало је најмање 73 људи а експлозија се чула 160 километара даље.

Исте године, 25. маја у "Шкода фабрици" у Болевецу, највећој фабрици оружја у Аустро- Угарској екслодирала су "убојна средства". Страдало је најмање 300 радника, а велики Карел Чапек је 1922. написао тим поводом новелу Кракатит!

Прочитајте још: По наређењу тајних сила ЦАР је ЖРТВОВАН: Црква тврди да су РОМАНОВИ убијени на РИТУАЛАН НАЧИН

Нова Шкотска

Једна од најстрашнијих не-атомских експлозија, догодила се у луци Халифакс, у Новој Шкотској 6. децембра 1917. Експлодирао је брод "Мон Блан" који је био натоварен са невероватних 2.653 тоне експлозива. Град је разорен, погинуло је најмање 1.950 људи, а снага експлозије је била еквивалент нуклеарке од 2.9 килотона!

Њујорк

У Њујорку је у "Сплит рок" фабрици у Сиракузи, експлодирало главно постројење фабрике муниције. Пукло је од 1 до 3 тоне ТНТ експлозива. Све зграде у околини су сравњене са земљом, а надлежни су признали 52 погинула.

Немачка

У немачком граду Опауу, 21. септембра 1921, експлодирао је силос чувене хемијске индустрије са 4.500 тона "експлозивног материјала". Погинуло је око 600 људи, град је разорен а оштећења су имале и зграде на удаљености од 30 километара.

Тексас

Цурење гаса је проузроковало експлозију 18. марта 1917. у Лондонској школи у Новом Лондону у Тексасу. Погинуло је 285 ученика и наставника. Ова највећа трагедија у историји школства Америке су потресла све у свету. Чак је и Адолф Хитлер посало телеграм саучешћа.

Напуљ

У Напуљу је 28. марта 1943, у сред луке, пламен захватио брод "катарна Коста". Брод је у том тренутку имао ускладиштено 1.000 тона гаса, 900 тона експлозива... ватрогасци нису успели да угасе пламен па је у експлозији страдало најмање 600 људи, повређено је 3.000, а огроман број зграда је био разорен.

Кливленд

Експлозија гаса у Кливленду у Охају (САД) 7. априла 1947. однела је 480 живот, више од 5.000 је било тешко повређено, а порушено је 600 зграда! Најгора индустријска несрећа у историји САД се догодила 16. априла 1947. у луци у Тексас ситију у Тексасу. натоварен амонијум-нитратом запалио се "Грендкамп" брод након чега је настрадао 581 човек, а преко 15.000 је задобило разноразне повреде.

Чак 16 дана трајао је пожар који је избио 1. јуна 1974. после квара на славини Нипро хемикал фабрике у Фликсбороу у Енглеској. Накупљени гас изнад земље је експлодирао, усмртио 28 људи и ранио 360. Разорена је 1.821 зграда.

Фото:Депозит

Кореја

Воз који је превозио 40 тона динамита из Гвангџуа до Ири станице у Кореји је отишао у ваздух грешком пијаног чувара па је моментално настрадало најмање 59 људи, а 1.130 је касније подлегло повредама.

Казахстан

У Казахстану је 4. јуна 1988. такође експлодирао воз у Армазасу, који је превозио 1198 тона "хексогена". Кратер на месту несреће је био дубок 26 метара а према званичним подацима настрадало је око 1.500 људи. Уништено је око 200 зграда.

СССР

Нема много података о несрећи у којој су експлодирала, вероватно након судара, два воза у СССР 4. јуна 1989.  Погинуло је најмање 575 људи док је 800 било повређено.

Прочитајте још: 1999. откривено СВЕТИЛИШТЕ: Старо је 4.300 година, а крај дрвених стубова пронађене су лобање деце и жена

Тулуз

У Тулузу у фабрици ђубрива 21. септембра 2001. након експлозије погинуло је 35 људи, 2.500 је било тешко повређено, а око 8.000 је задобило лакше повреде. Потрес је био еквивалент земљотресу снаге 3,4 степена Рихтера. Материјална штета у кругу од 80 километара је процењена на око две милијарде долара.

Тексас

Страховита експлозија је догодила 17. априла 2013. у Тексасу, у фабрици вештачког ђубрива "Вест компани" 29 километара удаљеној од града Вако. Погинуло је релативно мало људи - 15, иако је еквивалент експлозије био раван количини од 10 тона ТНТ.

                                                         Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.