· · Коментари: 0
ДАР ПРИРОДЕ

Еликсир за организам: Пили су сок од БОРОВНИЦА и десила се МАГИЈА

Сада право време да уживате у плавим плодовима, који су добри за здравље.

1629286498_Depositphotos_16050795_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Ако се једу редовно као воћни оброк боровнице делују благотворно на срце, мозак и шећер у крви.

Прочитајте још: Један лист ЧУВАРКУЋЕ дневно утиче на здравље целокупног организма, а у комбинацији са МЕДОМ је права бомба! (РЕЦЕПТ)

Боровнице су добре за срце

Бројне студије утврдиле су везу између боровница односно хране богате флавоноидима и побољшаног здравља срца. Нека истраживања сугеришу да боровнице могу да имају значајне здравствене користи за људе са високим крвним притиском, главним фактором ризика за развој срчаних болести.

Добре су за мозак, спречавају старење.

Такође, према бројним истраживањима већи унос хране богате флавоноидима, попут боровница повезан је са бољом функцијом мозга. Конзумирање боровница може да спречи оксидативни стрес, који има важну улогу у процесу старења.

Прочитајте још: Да ли суплементе треба давати деци? Да, али само један витамин

Богате антиоксидансима
Пошто су боровнице богате антиоксидансима, оне могу да неутралишу неке слободне радикале који оштећују ДНК.

Боровнице имају мало шећера

Боровнице садрже умерене количине шећера и имају низак гликемијски индекс. То значи да немају штетне ефекте на ниво шећера у крви, што може бити последица њиховог високог садржаја биоактивних једињења. Бројне студије указују на то да антоцијани у боровницама помажу у контроли шећера у крви.

Боровнице су добре за превенцију канцера.

Оксидативно оштећење ДНК је свакодневна појава у сваком живом бићу. Она се дешавају десетину хиљада пута сваки дан у нашем организму, што последично доводи до старење и играју кључну улогу у развитку обољења као што је канцер.

Прочитајте још: Избаците КАМЕН У БУБРЕГУ уз помоћ овог РЕЦЕПТА: Јефтина житарица решава проблем за 10 дана!

У једној студији 168 људи је пило један литар мешаног сока боровнице и јабуке дневно. После четири недеље, оксидативни стрес изазван слободним радикалима смањен за целих 20 процената.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.