Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

ЕМОЦИОНАЛНИ СТРЕС: Препознајте СИМПТОМЕ

Стрес је неизбежан и није могуће у потпуности га уклонити из живота. Па ипак, на његов ниво можете утицати и смањити га.

1597840805_girl-1822702_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

 Емоционални стрес у почетку се углавном испољава психички, али он може да утиче и на ваше физичко здравље.

Прочитајте још: Овај ХОТЕЛ испуњава жеље! Све је на дохват руке, септембром је ПОСЕБНА ПРИЧА (ФОТО)

– Будући да стрес генерално изазива различите врсте емоција (панику, тугу, узбуђење), у највећем броју случајева, он се може класификовати као емоционални стрес – каже за Хеалтх амерички психолог Адам Борланд. Емоционални стрес такође покреће физичке симптоме попут убразаних откуцаја срца, убрзаног дисања и пробавних тегоба. Кључ за управљање стресом (и емоционалним и физичким) лежи у препознавање сопствених окидача, а затим у проналажењу механизама за суочавање с њим.

Препознајте своје окидаче стреса!
Фото: Пиxабаy

Који су симптоми емоционалног стреса?

Емоционални стрес на људе утиче различито, тако да је тешко установити неке универзалне знакове и симптоме. Према др Борланду, два најчешћа симптома емоционалног стреса су отежана концентрација и отежано памћење. Изражена анксиозност, љутња или туга такође могу бити знаци да су нивои вашег стреса виши него иначе. Због стреса се можете осећати уморно или нерасположено. Неретко се јављају и хроничне главобоље, мишићна напетост, гастроинтестинални проблеми, па чак и поремећаји спавања.

Два најчешћа симптома су отежана концентрација и памћење!

Прочитајте још: Превише СЛАНА ХРАНА лоше утиче на МОЗАК! Ево и како

Дужина трајања емоционалног стреса такође се разликује. У зависности од окидача, он може бити акутни, епизодни или дуготрајни. На пример, акутни емоционални стрес може бити изазван чекањем важних лабораторијских резултата. Дуготрајни стрес може бити проузрокован непријатељским радним окружењем. Епизодни емоционални стрес може се појавити сваки пут када се неко налази у одређеној ситуацији (нпр. сусрети са одређеним људима).

Фото: Пиxабаy

Како превазићи емоционални стрес?

Ако осетите да вас преплављују јаке емоције (тзв. знаци упозорења), немојте паничити. Добра вест је да постоји много начина да стрес држите под контролом. За почетак, ослушните своје тело и пружите му оно што му је потребно (храна и вода, вежбе или одмор у виду сна).

Пружите вашем телу оно што му је потребно!

Поред тога, важно је установити шта је то што код вас изазива стрес. Иако се у неким случајевима јавља неочекивано, размислите које су то ситуације у којима се он неминовно понавља. Када то откријете, лакше ћете контролисати и његове пропратне ефекте.

Прочитајте још: БАНАНЕ би ујутру ТРЕБАЛО ИЗБЕГАВАТИ: Ево због чега

Др Борланд својим пацијентима препоручује и примену проверених метода за ослобађање од стреса. Запитајте се у ком делу тела осећате напетост, а затим се фокусирајте на ту регију и покушајте да је опустите замишљајући како напетост нестаје. Вежбе дубоког дисања такође могу бити од помоћи. Поведите рачуна и о уносу кофеина и алкохола, јер обе ове супстанце могу утицати на ваше расположење.

Ако стрес и поред свих наведених савета не успете да превазиђете, најбоље је да потражите стручну помоћ. Стрес јесте неизбежан, али можете га успешно контролисати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas