· · Коментари: 0
МОЗАК

Ево како да спречите ПРОПАДАЊЕ МОЗГА: Не дозволите да будете нечија будала

Убрзан губитак можданих функција почео је онога дана када сте одлучили да стално будете „у контакту“ са дешавањима на интернету.

1594885477_social-1958774_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Све више и више људи се жали на дистракцију, потешкоће у памћењу информација, физичку немогућност читања дугачких текстова, а да не спомињемо књиге, пише Андреј Статскевич у свом чланку.

Аутор помиње да су проблеми са адекватностима мозга карактеристични не само за старије људе, већ и за људе средњег и млађег узраста.

Прочитајте још: На пословни састанак у БЕРМУДАМА? О, да! Али, под ОВИМ УСЛОВИМА!

Истовремено, многи нису заинтересовани за разлоге, или то аутоматски приписују стресу, умору, нездравом окружењу и тако даље. Али све то није и близу узрока, уверен је писац.

Проблем је у томе што нико не жели да се одрекне сталне везе са информацијама.

„Другим речима, убрзан губитак ваших функција мозга почео је оног важног дана када сте одлучили да будете стално у вези са дешавањима на интернету. И није битно да ли сте на то били присиљени због посла, страхом да нисте „у току“ или је једноставно било спонтано повезивање,“ пише аутор.

Фото: Пиксабеј

„Испада као да смо у зачараном кругу – нема смисла да пишемо о томе, јер готово нико неће то прочитати, а смањена количина пренесене мисли доводи до још веће опрезности не само код читалаца, већ и писаца. Као резултат тога, имамо оно што имамо – масовну глупост,“ каже Статскевич.

Прочитајте још: Чобанин пронашао џиновску лобању и однео је у ЦРКВУ: Сутрадан је НЕСТАЛА, а деценијама касније процурила су ОБЈАШЊЕЊА

Зашто више не можемо да читамо књиге? Према Андреју Статскевичу, то је зато што:

1. Не можемо да престанемо да тражимо кључне речи у тексту;

2. Сложена синтакса типична за већину класичних, висококвалитетних дела, која не постоји на интернету, не може да се апсорбује.

Елитистичке привилегије
„Постоји мишљење, које у потпуности делим, да ће способност ефикасног сагледавања сложених текстова, читања сложене литературе ускоро постати елитистичка привилегија, доступна само посебној класи људи. Ова идеја није нова, јер је чак и Умберто Еко у роману „Име руже“ предложио да у библиотеку буде дозвољен улаз само онима који су у стању да примете сложено знање. А сви остали моћи ће да читају натписе на Интернету,“ каже аутор.
Само једна ствар може зауставити деградацију мозга – престанак свих врста информативног смећа који улази у наш мозак као "корисне информације"

Ево како спречити уништење мозга:

1. Справе које нам омогућавају да стално будемо у корак са информацијама чине нас летаргичним, а мозак једва да региструје чињеницу да треба да размишља и анализира. Али и као сваки зависник од дроге, уверени смо да нам управо она користи. Уверени смо да нам приступ интернету чини живот богатим, практичним, живописним.

2. Захљаујући интернету, ми свакодневно у свој мозак убацимо брдо смећа од информација, због чега нисмо у стању да разговарамо нормално, да пишемо нормално или да читамо нормално. Језик нам је сиромашан, не умемо да се изразимо, брзо губимо нит разговора, почињемо да се досађујемо кад неко прича и да зевамо.

Прочитајте још: НАЈБОГАТИЈИ! Да је марио за новац, Тесла би када је умро имао ТАЧНО ОВОЛИКО НОВЦА НА РАЧУНУ! (ВИДЕО)

3. Мобилну комуникацију треба користити само и искључиво у хитним случајевима. Телефон треба бити подешен на пријем позива и могућност успостављања позива и порука. Ако нисте на послу, искључите мобилни.

4. Ако то урадите, будите спремни да вас целокупно окружење неће разумети. Али запамтите, ви сте мета информационог напада и морате да се браните.

Прочитајте још: "Мајстор и умјетник свему био је неки монах, родом Србин, по имену Лазар": Сат у КРЕМЉУ направио је ХИЛАНДАРАЦ

5. И на крају, морате поново да почнете да читате књиге. Праве папирне књиге. Биће тешко, али покушајте. Не треба се силовати – првог дана прочитајте пола странице, сутрадан читаву страницу, трећи дан страницу и по итд.

Имајте на уму да ће тело да се одупире – покушаће на сваки начин да спречи мозак да се не напреже.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.