Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Верници, почиње ускршњи пост: Ево шта треба да знате и ко НИКАКО НЕ СМЕ ДА ПОСТИ

Да бисмо се потпуно предали, ниједан пост не сме бити наметнут. На то упућује и православна вера која инсистира на слободи као категорији понашања, па сходно томе и на личној одлуци за овај чин

Depositphotos_30063247_s-2019.jpg
Фото: Депозито
Oglas

Шта пост истински представља и значи, и да ли свакоме и на који начин помаже, поготово када траје овако дуго, објашњава психолог психотерапеут Александра Јанковић:

- Пре свега, пост је врста молитве у којој треба доћи до најбољег у себи, без гордости и придиковања другима. То кажем, јер у дугом посту, већ након првих неколико дана, може да се испољи непозната природа понашања онога који пости. Одређене особе бивају преплављене чудним осећањима, због којих постају раздражљиве и свадљиве, све им смета. Често се догоди и да весели људи постану напети и намћорасти. Такво понашање није прихватљиво, јер пост подразумева уздржавање не само у храни и пићу, већ и у односу према другима.

Прочитајте још: ЗАЧИНИ УМЕСТО ЛЕКОВА: Кућну апотеку вам може заменити ШПАЈЗ

Позитивне стране
Са здравственог аспекта посна храна је значајна јер привремено прочишћава крвне судове. Конзумирање више воћа и поврћа доприноси бољем изгледу коже и косе. Успоставља се бољи процес варења, регулише столица и свеукупни рад органа за варење.

Да ли је пост здрав?

- Пост је апсолутно здрав у сваком смислу речи. Другачијим начином исхране организам се чисти од свих облика тешке, масне и калоричне хране. Суштина поста није само у уздржавању већ и у рационалном конзумирању дозвољених намирница. Нема меса, па самим тим ни протеина, али зато је ту гомила угљених хидрата, који такође могу довести до дисбаланса у организму, уколико се не води рачуна. “Посни гурмани” ће и овде наћи начин да се понашају као прави хедонисти, неспремни да себи ускрате било шта од укусних посних залогаја. Сходно томе, на крају поста ће се суочити са прекомерним килограмима и испражњеним новчаником.

Може ли свако да пости?

- Посту не би смели да се излажу труднице, оболели од туберкулозе, болесници на хемотерапији и они после тешких операција, као и други озбиљно болесни и реконвалесценти. Није пожељно да посте ни стари и онемоћали, деца у развоју, анемичне особе, као ни жене у генеративном добу између 15. и 45. године. Међутим, дешава се да без обзира на противљење лекара, болесници улазе у пост у коме доживљавају духовно, као и физичко исцељење. Могу да посте здраве одрасле особе које имају повишене масноће у крви, као и гојазни. Под надзором лекара могу да посте и дијабетичари.

Како се одражава на здравље?

- Данашњу исхрану карактеришу преобилни и неправилно избалансирани оброци. У њима је превише масноће, црвеног меса, хлеба, а премало млечних производа, поврћа и воћа. Зато пост добро дође да би се организам, макар за извесно време, ослободио калоријског притиска.

Прочитајте још: Срби хрле у манастир код Крушевца: У њему живи само монах Јаков, а због онога што ЧУВА верници се УВЕК ВРАЋАЈУ

Међутим, и у посту треба бити опрезан, да се не би упало у замку једноличног уношења кромпира, пиринча, џема, белог хлеба... Уколико се без размишљања уносе сви наведени угљени хидрати, после 40 дана поста може да се догоди да се појаве вртоглавица, анемија, деконцентрисаност, чак и депресија.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas