Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
вежбање

Ево шта треба ЈЕСТИ ПРЕ ТРЕНИНГА: Како да организујете оброке

Кад је реч о здравом животу, физичка активност и права исхрана иду руку под руку. Међутим, због ужурбаног живота понекад је тешко испланирати оброке пре тренинга и одабрати праву храну.

1599469427_running-573762_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Како бисте постигли најбоље резултате током тренинга, треба одабрати намирнице које ће вам помоћи у постизању циљева, пише Инсидер.

Зашто је важно да једемо пре тренинга?

Већина стручњака се слаже да је оброк пре тренинга користан и врло важан.

Када је најбоље јести пре тенинга:
Најбоље је оброк узети око сат времена пре врежбања, а не ваља јести ништа барем 15 минута пре почетка физичке активности. Врло је важан и довољан унос воде.- Кад сте због знојења благо дехидрирани можете изгубити снагу и фокус те чак имати и грчеве. Зато је важно пити пуно воде - каже Гyимах.Није препоручљиво попити пуно воде ођеданпут пре самог тренинга. Због тога ћете се осећати надуто. Марцеллус препоручује чашу воде најкасније око 30 минута пре тренинга.

- Угљенихидрати из воћа, поврћа и житарица помоћи ће вам да издржите већину вежби - каже нутрициониста Аја Гyимах.

Угљенихидрати су звор енергије за тело.

- Ако наше тело проматрате као аутомобил, онда су угљенихидрати гориво. Ако немате горива у резервоару, не можете дати све од себе и заправо сте упропастили тренинг - наставља она.

Истраживање из 2018. године објављено у часопису Нутритион Тодаy показало је да је важан и унос протеина пре вежбања, посебно кад је реч о вежбама снаге.

Прочитајте још: У реду је да НЕ ВОЛИТЕ теретану, али онда вежбајте ЛАКЕ вежбе са ШИПКОМ

Намирнице које су најбољи извор угљених хидрата, протеина и масти требло би свакако конзумирати пре сваког тренинга.

1. Банане

Ако сте у журби и немате времена за кување, узмите банану.

- То је нешто што увек препоручујем клијентима који с посла иду у теретану. Кад немате пуно времена банана је одличан избор јер омогућује довољно угљениххидрата за вежбање - каже Гyимах.

Оне садрже двоструко више угљених од другог воћа.

2.  Целе житарице.

Фото: Пиxабаy

-  Житарице су комплексни угљенихидрати с пуно енергије. Они се спорије отпуштају у крвоток па немате нагле скокове шећера - каже Гyимах. То вам помаже да имате довољно енергије за вежбање. Било би добро укључити воће и поврће уз житарице

Прочитајте још: У реду је да НЕ ВОЛИТЕ теретану, али онда вежбајте ЛАКЕ вежбе са ШИПКОМ

Бирајте броизводе који не садрже заслађиваче и ароме.

Будући да им треба више времена за разградњу, Гyимах саветује да житарице једете барем сат времена пре тренинга.

3. Јогурт и воће

Ако имате око пола сата времена пре тренинга, јогурт и воће су корисна грицкалица.

Прочитајте још: Шта је тачно КАРДИО ТРЕНИНГ и које су ПРЕДНОСТИ: Фитнес стручњаци дају одговор

- Они су изврстан извор угљених хидрата и протеина - каже Гyимах.

Бирајте незаслађени јогурт који омогућује довољно енергије, а уколико не једете млечне производе, пробајте биљне јогурте попут кокосовог, бадемовог или јогурта ораха који имају исте бенефите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas