Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
трајање везе

Ево због чега "ДОБРА ХЕМИЈА" није довољна да би ВЕЗА опстала

Један од најчешћих разлога развода у данашње време су нереалистична очекивања која супружници имају један према другом.

1599811503_Depositphotos_180200248_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

До заблуде о компатибилности између партнера долази због утицаја њихових хормона на самом почетку везе, или како би психолози то рекли, током периода „добре хемије“. У тој фази, партнери су заслепљени својом пожудом, а када она нестане, они схвате да су можда направили погрешан избор када су одлучили да уђу у везу.

Истраживања су показала да добра хемија нема много везе са љубављу

Истраживачи су за потребе једне студије питали 362 појединаца да им објасне шта за њих значи „добра хемија“ између партнера. Само 9% испитаника су је у свом одговору асоцирали са љубављу, док је велика већина изјавила да добра хемија има више везе са биолошком реакцијом и узајамном пожудом.

Прочитајте још: Осећате да се ЉУБАВИ БЛИЖИ КРАЈ? Ових 10 знакова вам говоре да више НИСТЕ ЗАЉУБЉЕНЕ

Фото: Пиxабаy

Нисмо увек сигурни која су наша права осећања према некој особи

Хелен Фишер, антрополог са Ратгерс универзитета, сматра да љубав можемо поделити у три фазе: период пожуде, период привлачности, и период привржености. Прва фаза није ништа друго него период „добре хемије“, током кога у нашем организму коло воде естроген и андроген, женски и мушки полни хормони.

Након тога се може учинити да су очекивања оба партнера изневерена

Тек касније, када је утицај хормона мањи, добијамо јасну представу о партнеру, а и он о нама. У тим тренуцима, ми схватамо да он/она није савршен/а као што се чинило на почетку. То, међутим, не значи да веза нема будућност. Тек када прође период „добре хемије“, ми стварно упознајемо свог партнера и почињемо да размишљамо о стварима који су битне за наш однос, а да немају везе са сировом привлачношћу.

Прочитајте још: Добро размислите: ЉУБАВ на ПРВИ или ДРУГИ поглед?

Из тог разлога важно је да не срљамо у вези и обећавамо једно другом ствари за које нисмо сигурни да ли можемо да их испунимо. Ако пустимо да се све одвија својим током, врло брзо након периода „добре хемије“ биће нам јасно да ли је особа с којом смо у вези она права или је можда боље да не трошимо једно другом време узалуд.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas