· · Коментари: 0
НАРОДНИ РЕЦЕПТ

ФЕНОМЕНАЛАН САВЕТ доктора Бранимира Несторовића: Како да сами уклоните КРПЕЉА са коже!

Чувени српски пулмолог и један од најугледнијих професора Медицинског факултета у Београду др Бранимир Несторовић, познат је као лекар који се не либи да призна и препоручи рецепте из природе за лечење разних болести па и најпознатијих.

1626415003_krpelj3.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе

Поред савета за многе болести, овога пута причао је о крпељима и дао савет како га уклонити, уколико се уочи на време.

Пулмолог за лечење многих болести искључиво препоручује прво лекове из медицине и обраћање лекару, али у неким безазленијим ситуацијама даје упутства шта можемо учинити и сами.

"Ако приметите крпеља у кожи, унутар прва 24 сата, он не сиса. Пошто не сиса, то је безначајно. Значи, прво треба да га удавите. Намажете крему, било коју, ставите преко њега и он ће се угушити после свега пар минута. Онда узмете пинцету и одврнете га”, предлаже др Несторовић.

"Крпељ се укопава у кожу у смеру казаљке на сату, а ви треба да га лагано одврћете у супротном смеру.
Немојте да га чупате, јер ће онда остати глава па ће се инфицирати. Него само одврните. Ако је прошло више од 24 сата како сте крпеља приметили на себи или на детету, онда након што уклоните крпеља, пијете амоксицилин."

"Многи антибиотици могу да се пију од три до пет дана, као амоксицилин, и то вам је то", објашњава он.

Ако се не уклоне из тела на време, могу изазвати озбиљне болести попут упале мозга или лајмске болести. Ови паразити воле влажна места, а у природи се најчешће могу наћи у високој трави и грмљу.

Зато, када се прегледате, посебну пажњу обратите на:

– пазух
– препоне
– кожу стомака
– иза ува

Симптоми лајмске болести

Црвенило на кожи након вађења крпеља пролази постепено, али ако након месец не нестане и појаве се необјашњиви симптоми попут:

– температуре
– болова непознатог порекла у костима и зглобовима
– малаксалост (наизглед симптоми грипа)

Тада инфицирана особа долази до лекара, где се прегледом крви и посебним тестовима може установити почетна фаза лајмске болести.

У случају вирусног менингоенцефалитиса, симптоми се јављају седам до 14 дана након убода, а максимално након 30. Болест обично почиње симптомима који личе на грип као што су повишена температура, малаксалост, болови у мишићима. Код деце се може јавити пролив и повраћање.
 

                              Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.