Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ФЕСТИВАЛ СРПСКЕ ТРПЕЗЕ СУТРА У СКАДАРЛИЈИ: Јединствена прилика да пробате специјалитете из свих крајева Србије

Удружење "Чувари огњишта" уз покровитељство Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Градске општине Стари Град и подршку туристичких организација Србије и Београда организује манифестацију "Фестивал српске трпезе", која ће се 18. септембра ове године одржати у Скадарлији.

1631875370_naslovna.png
Фото: Промо
Oglas

Циљ манифестације је да допринесе очувању нашег гастрономског наслеђа, и представи нашу трпезу као истински српски туристички бренд.

Кроз различите активности у излагачком, такмичарском, едукативном и културном програму посетиоцима фестивала представиће се велики број учесника и излагача. На једном месту биће актуелни прваци и уваженији такмичари са различитих манифестација у Србији, као и произвођачи хране и пића којима се Србија поноси.

Догађај ће трајати један дан (18.09.2021.) од 11:00 до 21:00 час дуж читавог простора Скадарлије и осмишљен је као вишеслојна представа са неколико различитих нивоа, где се упоредо одвија више активности у излагачком, такмичарском, едукативном и културно-забавном програму.

Фото: Промо

Излагачи ће понудити специјалитете наших крајева уз пића из тих регија, а посебан простор и пажња је дата победницима фестивала. Београђанима и гостима Београда своје производе и туристичку понуду представиће најбољи представници еминентих фестивала хране који негују "српске укусе" из разних регија Србије и Републике Српске. Поред "Зајечарског пива" и бурека уз "Моју Кравицу" јогурте, на фестивалу ће своје производе изложити и разни произвођачи сувомеснатих производа, сирева, производа од печурака, ракије, слаткиша, меда...

С обзиром да се фестивал одржава у Скадалирији, 9 еминентних скадарлијских ресторана такмичиће се у припремању специјалита. Оцењиваће их тим реномираних, лиценцираних судија. Сва такмичарска јела ће бити на располагању за конзумацију посетиоцима фестивала од 17 часова, када ће званично и бити проглашени победници. Приход од конзумације ових специјалитета иде у добротоворне сврхе.

Др Видоје Голубовић одржаће занимљиво предавање уз презентовање историјских фотографија – "Механе и кафане старог Београда" - можете поћи на занимљиво путовање у прошлост, у време када су кафане биле најзначајније српске институције.

Сатница Фестивала српске трпезе: 
11:00 Свечано отварање
затим културно-уметнички програм
12:00 Наступ КУД Пискавица, представљање ТО Републике Српске
14:00 Скадарлијска боемска поезија14:30 Традиционалне игре и песме
16:00 др Видоје Голубовић „Механе и кафане старог Београда“
17:00 Проглашење победника у припремању специјалитета националне кухиње, конзумација победничких јела уз купљене ваучере
затим културно-уметнички програм до 21:00
21:00 Свечано затварање

Фестивал обилује богатим културно-уметнички програмом који ће водити глумац Саша Ђурашевић. Наступају многи уметници из разних крајева "српског света". Програм отварају тамбураши из Суботице, а током дана ће гостима фестивала осветлити дух староградских песама чувени скадарлијски оркестар "Скочајић". Лик Бранислава Нушића осветлиће нам глумац Милан Милосављевић, а Ђуру Јакшића ће представити песник Милан Гајић. Глумица Љиљана Јакшић ће нам дочарати време скадарлијских боем дама.

КУД "Пискавица" представиће се занимљивим сценским програмом:

Појац Љуба Манасијевић подсетиће нас поред осталог и на велике хитове које је компоновао, а ТО Жагубица представиће еминенте уметнике српске традиције..

Познати репер Ђус у тандему са младим куварским надама и уз бодрење познатих ТВ и радио водитеља, припремаће српска национална јела уз обиље музике.

Хор ученика веронауке Леве обале Дунава "Свети Симеон Богопримац" ће извести две песме које је написао њихов вероучитељ.

У оквиру овогодишњег Фестивала српске трпезе своје производе представиће и учесници манифестације "Винофест". Ова смотра витезова вина и ракије организоваће и поворку у свечаним одорама и инсигнијама - медаљима са заставама - бајрацима од Куће Ђуре Јакшића до Скадарлијске чесме и назад.

Све информације можете пронаћи на званичном сајту: https://FestivalSrpskeTrpeze.com

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas