· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Физиолошки раствор је ЛЕК ЗА МАЦЕ! Уколико немате, помажу и ова ДВА САСТОЈКА из кухиње

Маце које ових дана лете са топола узрок су кијавице која мучи многе, па чак и оне који не пате од алергије

1622023291_alergija.jpg
Фото: Депоситпхото

До кијања долази јер је слузница носа механички иритирана овим "пролећним снегом", па зато др Татјана Радосављевић, пулмолог из Београда, саветује да често испирате нос физиолошким раствором:

Прочитајте још: Нисте ни свесни какву ГРЕШКУ правите: Због ОВЕ јутарње навике можете да останете ЋЕЛАВИ

Једини лек за оне који нису алергични

- То је једини лек за оне који нису алергични на полен дрвећа, а маце им узрокују кијавицу, појаву суза и гребуцкање у грлу. Примена физиолошког раствора помаже да ноздрве буду чисте и проходне, а длачице у њима ће боље да избаце маце и да спрече да оне дођу у контакт са остељивом
слузокожом.

Једина боља заштита је, како каже наша саговорница, избегавање места са тополома уколико је то
могуће.

- Особе које већ знају да су алергичне на полен дрвећа, посебно на тополу, већ су под терапијом и не би требало да имају тегобе због маца - каже др Радосављевић. 

Фото: Деспоситос

Помаже и прокувана вода са кашичицом соли

- Уколико је то ипак случај онда би морали по савет код надлежног лекара да коригују лекове које користе. Ако вам је куповина физиолошког раствора у апотеци недоступна може да помогне и прокувана вода са кашичицом морске соли, којом би носне шупљине требало да се испирају што је чешће могуће.

Прочитајте још: Ево због чега је ИНТЕЛИГЕНТНИЈИМ људима је теже да нађу партнера!

За ефикасну одбрану од инхалационих алергена важан је и добар имунитет. У јачању одбрамбених снага организма, лекари препоручују исхрану са што више воћа, поврћа и меса, а потпуно избегавање дуванског дима, алкохола и стимулативних напитака, као што су кафа и енергетска пића.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.