· · Коментари: 0

Флаширана вода штетнија од чесмоваче - чак 3.500 пута!

Већина мисли супротно, али ево шта кажу истраживања.

1629023850_Depositphotos_11215036_xl-2015.jpg
ФОТО: Депозит

Годишње се у свету купи преко 50 милијарди боца флаширане воде од којих већина, одмах по испијању, заврши у смећу. Међутим, гомилање пластичног отпада није једино што треба да нас брине када је реч о пластичним флашама.

Опасне хемикалије

Према подацима Асоцијације за рециклажу из Окланда, производњом ПЕТ боца ослобађа се ацетон, бензен, тоулен, метилен хлорид и друге хемикалије опасне по околину и запослене, а ту су и студије према којима људи који пију флаширану воду имају веће шансе да унесу честице микропластике.

Недавну студију о утицају флаширане воде на околину и наше здравље спровео је и Институт за глобално здравље у Барселони.

Негативан утицај на животну средину био би 3.500 већи када би сви пили флаширану воду него када би конзумирали „чесмовачу".

До пораста куповине флаширане воде дошло је јер јавност често сумња у квалитет воде из славина, а ту је и маркетинг компанија које исте углавном повезују са планинским изворима и здравим начином живота.

Фото: Пиксабеј

Шта би било кад би сви пили флаширану воду?

Зато су истраживачи са Института спровели студију како би утврдили последице прекомерне куповине флаширане воде. Пошавши од питања „шта би се догодило када би сви у Барселони прешли на воду у боцама“, дошли су до податка да би годишње нестало 1,43 врста, док би трошкови производње боца и испумпавања воде износили 83,9 милиона америчких долара. Негативан утицај на животну средину био би 3.500 већи када би сви пили флаширану воду него када би конзумирали „чесмовачу“.

Прочитајте још: Ризик од ПРЕВРЕМЕНЕ смрти крије се у ОВИХ седам знакова: Појављују се десет година раније!

Иако су се, ради лакшег баратања подацима, истраживачи фокусирали искључиво на Барселону, ова студија добро илуструје какве последице има фаворизовање флаширане уместо воде из славине.

Јасно је да квалитет „чесмоваче“ није свуда исти већ варира од земље до земље, и од града до града, али тамо где је квалитетна, наводе у студији, она је ипак бољи избор.

(Извор: Енергетски портал)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.