Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГА

Имате ПРОБЛЕМ са интензивним испуштањем гасова? Ево због чега и како да се РЕШИТЕ МУКА!

Свима нам се, хтели то да признамо или не, понекад деси да нас гасови изненаде.

1621331811_stomach-3532098_1920.jpg
фото: Пиксабеј
Oglas

Међутим, ако вашу свакодневницу често оптерећује недостатак контроле испуштања гасова, онда то постаје озбиљан проблем. Ништа не убија добар провод као брига о томе хоћете ли се случајно осрамотити.

Ако Вам се дешава да избегавате неке свакодневне активности и да на пословне састанке одлазите уз осећај нелагоде и забринутости, ако не можете у потпуности да се опустите и уживате у слободним активностима, време је да урадите нешто поводом тога. 

Др Иван Николић

Да бисмо вам помогли да разумете узроке и пронађете решења, разговарамо са проф. др Иваном Николићем, професором гастроентерологије на Медицинском факултету у Новом Саду и директором Интерне клинике у Институту Сремска Каменица.

Због чега долази до прекомерног испуштања гасова? 

Здрав човек, у просеку, испушта гасове између 5 и 15 пута у току дана. Гасови су саставни део садржаја црева, а испуштање њиховог вишка у спољашњу средину је део нормалног процеса нашег система органа за варење. Ипак, када се овај процес значајно интензивира, то може бити упозорење које нам тело шаље - сигнал да постоји одређени проблем у систему органа за варење.  

Осим физичке нелагоде, прекомерно испуштање гасова може отежати свакодневно функционисање и изазвати осећај оптерећења или незадовољства на емоционалном и психичком плану. 

Прекомерно испуштање гасова може бити и последица претераног гутања ваздуха. Конзумација жвакаћих гума, тврдих бомбона, цигарете, али и испијање газираних сокова и брзо гутање хране или пића доводе до прекомерног стварања гасова. Нарушавање баланса цревне флоре такође за последицу може имати исти проблем. Чак и анксиозност и узнемиреност понекад могу изазвати појачано стварање гасова. 

Зашто долази до погоршања тегоба?

Наравно, један од најчешћих окидача су навике у исхрани.  Гасове могу изазвати пасуљ, купус или сирови лук. Уз поврће, чест кривац је и храна богата угљеним хидратима попут тестенине, хлеба и слаткиша, али и превише зачињена и пржена храна и алкохол. Свакако, важно је напоменути да су неке од намирница које могу узроковати гасове и надутост добре за наше здравље, па треба бити пажљив и наћи праву меру када и колико их избегавати. 

Фото: Промо

Шта нам може донети олакшање? 

Првенствено се саветује промена исхране и лоших животних навика. Жваћите и гутајте храну полако и пажљиво, вежбајте, смањите стрес, успорите и уживајте у сваком оброку. Осим тога, у ублажавању гасова нам може помоћи и коришћење ефикасних и сигурних препарата. Ја својим пацијентима, уз све наведено, препоручујем и Flobian® капсуле које делују директно на узрок проблема и доприносе смањењу стварања гасова. Природне су, безбедне и ефикасне, а клиничке студије показују да једна капсула дневно, у периоду од најмање четири недеље, доводи до побољшања код чак 95% корисника. 

Важно је да напоменем на крају - уколико се тегобе непрекидно понављају, компликују и дуго трају, обавезно се јавите свом лекару.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas