· · Коментари: 0
МОЈА БАШТА

ФУКСИЈА ОБОЖАВА ХЛАДОВИНУ: Ево како се гаји овај ПРЕКРАСАН цвет, прелак за одржавање (ФОТО)

Ако тражите биљку која ће успевати у хладовини и уједно одушевљавати својим изгледом, решење је фуксија

1628508424_cvet.JPG
Фото: Принтсцреен/Инстаграм

Ова биљка са звончићима или, како неку кажу, висећим сузама, украсна је трајница из породице врболиковки која је највише раширена у суптропској Америци, а има више од 840 врста.

Име је добила у част ботаничара Леонарта Фукса, који је радио на откривању нових врста.

Због прелепих цветова гаји се широм света, а прве фуксије су у енглеске вртове увезене у 18. веку, док је у 19. веку владала грозница за проналаском најљепше боје овог цвета. Првенствено се узгаја због својих лепих украсних цветова, али неки родови имају и јестиве бобице.

У просеку може да порасте до једног метра висине, а осим љубичасто-ружичасте боје која је најчешћа у нашим крајевима, може се наћи и у нијансама бледоружичасте, беле и жуте.

КАКО ПРАВИЛНО БРИНУТИ О ФУКСИЈИ?

Фуксија можда на први поглед изгледа крхко и нежно, али заправо је врло лако бринути о њој. Воли сеновита и влажна подручја па је током највећих врућина треба заливати сваки дан и повремено попрскати по лишћу како би се влага равномерно распоредила.

Било да су усправне или висеће, фуксије одушевљавају својим јарким бојама и јединственим цветовима.

Осим потребе за влагом, нема других прохтева. Добро подноси окружење других биљака јер је и у дивљини окружена другим тропским и суптропским биљкама.

Одговарају јој травнате површине и друго украсно цвеће. Јако се добро слаже с далијама, украсним копривама и фитонијом, а неће се бунити нити ако се налази испод дрвећа.

Ипак, фуксија се у нашем поднебљу најчешће узгаја у саксијама како би се лако могла преместити у унутрашњост с првим хладним данима, али и како би врло једноставно красила наше балконе и терасе

Постоје две врсте фуксија за узгој у саксијама: усправне и висеће. Усправне фуксије се могу узгајати у подним саксијама, док се за висеће користе висеће саксије. Код узгоја је важно осигурати добро дренирану земљу и склонити подметач како се у њему не би задржавала вода и почела да изазива труљење корена.

Како могу нарасти и до једног метра, а никако не воле ветар, потребно је осигурати им потпору, што врло лако можете направити уз помоћ обичних, дрвених летвица које се лаганим везањем причвршћују уз саму стабљику биљке.

Да бисте до краја лета и почетком јесени уживали у предивним бојама фуксије, не заборавите да уклањате суве делове и тако омогућите појаву нових цветова.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.