Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СУПЕРХРАНА

ГАЈИТЕ је и једите: Ово је једина житарица којој глобално загревање не смета

Научници годинама упозоравају да екстремни климатски догађаји као што су суше са честим топлотним таласима утичу на производњу основних животних намирница и озбиљно угрожавају доступност хране.

1611991725_zitarica.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Међународни тим стручњака на челу са Волфрамом Веквертом са Бечког универзитета спровео је физиолошку и молекуларну анализу житарица која је укључивала пшеницу и просо.

Прочитајте још: Зими цвета чак 13 врста ЦВЕЋА, зашто не гајите неки од њих?

Мало воде, много вредности
Отпорност житарице на сушу и топлотне таласе и мања потрошња воде чине просо занимљивом алтернативом пшеници, пиринчу и кукурузу, а нутритивне вредности погодном за богату исхрану.

Чланови тима, научници са шпанског Универзитета Овиједо, Националног института за биологију у Љубљани, Инситута ИРОСТ у Техерану и истраживачког института ИЦРИСАТ у Индији показали су да просо много боље реагује на климатске изазове као што је суша у односу на пшеницу. Студија је објављена у часопису "Frontiers in Plant Science".

Упоређивали су просо са пшеницом у Ирану и Индији

- Просо је житарица која чак поседује бољу нутритивну вредност од пшенице са вишим вредностима цинка и гвожђа, али је култура која се упркос својим изузетним карактеристикама недовољно користи - објашњава Волфрам Векверт са Одсека за функционалну и еволутивну екологију Бечког универзитета.

Бечки универзитет Фото: Еурокомп

Прочитајте још: Посади се, па ЗАБОРАВИ. Онда ПРОЦВЕТА под снегом и улепша живот

Резултати студије су помогли да се разјасне процеси отпорности житарице на сушу и могу допринети узгоју нових сорти пшенице или проса са таквим карактеристикама.

Пиринач, просо и кукуруз су свето тројство исхране.

Према речима Палак Чатурведи ко-руководиоца студије, скоро 40 одсто нашег дневног уноса калорија зависи од три врсте житарица, а то су пшеница, пиринач и кукуруз који захтевају више ресурса него просо.

Прочитајте још: Нигде земље, а ЗУМБУЛ цвета и мирише. Магија? Не, ово је ТАЈНА

- Време је да кренемо у потрагу за климатски паметним културама. Да би нам алтернативне културе биле доступне, неопходни су истраживачки програми и политички напори. Да бисмо осигурали доступност хране у будућности важно је да се не фокусирамо само на три до четири основне намирнице за цео свет" - закључио је Волфрам Векверт.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas