· · Коментари: 0
ГЛУТЕН

ГЛУТЕН ФРИ дијета је ОПАСНА, боље пробајте ЏАНК фри

Људи којима смета глутен после комплетног преласка на биљну исхрану без прерађевина више нису имали проблема са глутеном.

1594900191_krofne.jpg

Глутен је проблем који се налази у пшеници, а често се чује да је "много људи осетљиво на глутен". Међутим, постоје три вида проблема са подношењем глутена.

Прочитајте још: ЈЕДИТЕ СВЕ осим када гладујете и ослабите 12 килограма за МЕСЕЦ дана

Укупан број људи који имају било какву осетљивост или алергију процењује се на око два одсто, па нема доказа да се исхрана без глутена препоручује целокупној популацији.

Само два одсто људи не подноси глутен!

- Глутен фри дијета понекада може да донесе више проблема него што покушава да реши - каже Ивана Славковски Билић, саветник за исхрану.

Пченица садржи влакна Фото: Пиксабеј

Хлебови без глутена су на нашем тржишту обично скупи, а често садсрже јаја или некје друге нежељене адитиве. Слично је са кексима, колачима и другим заменским производима.

Ивана Славковски Билић Фото: Приватна архива

- Избацивање хлеба подразумева избацивање ражи, јечма и пченице из исхране које су изузетно здраве јер су пуне влакана, зато је препорука "дневник исхране", па ако се примети да нека намирница прави проблем избаци се из исхране - истиче Билић.

Избацивање пшенице из исхране је погрешно, јер су те намирнице здраве.

Препорука је да онај ко жели да проба глутен-фри исхрану не треба да једе прерађевине, већ целовиту исхрану. Џанк-фри је тренутно боља него глутен-фри исхрана.

Алергија на пшеницу

Када организам бурно реагује на пшеницу има ову алергију. Типични симптоми су сузне очи, кијање и главобоље.

Водите дневник исхране уместо глутен фри дијете Фото: Пиксабеј

Целијакија

Ово је трајна аутоимуна болест, а елиминација глутена је једина ефикасна терапија. На срећу, таквих људи је један од сто у популацији.

Нецелијачна преосетљивост на глутен

До 2011. године лекари нису признавали ову алергију, јер је изузетно ретка, а потврди се само код они који пристану на студију "длепог типа" и не знају шта једу.

Прочитајте још: После ових биљних напитака ИЗГУБИЋЕТЕ СТОМАК и "осушиће" се масне наслаге

Да ли је глутен кривац?

- Већина људи који су преосетљиви на глутен осетљиви су на јаја и млечне производе, па њима обично највише помаже прелазак на "здраву исхрану" целовито биљну, без шећера, алкохола и слаткиша, после чега им се цревна флора доводи у баланс и лакше подносе све намирнице - закључује Билићева.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.