· · Коментари: 0
родитељство

ГОВОРИТЕ ове ПОХВАЛЕ ДЕТЕТУ и помозите му да развије САМОПОУЗДАЊЕ

Родитељи имају кључну улогу у развоју дететовог самопоуздања. Како би било свесно себе и својих успеха, важно је да га похвалите на прави начин онда када уради нешто добро.

1598619315_Depositphotos_151128554_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Погледајте шта би све требало да му говорите.

Речи имају велику моћ, али треба бити опрезан и понајпре реалан и искрен - јер изговарање празних фраза нема ни приближан ефекат као истинске похвале. Похвале мало дете може изградити или уништити.  Када изразите своје одобравање детету и кажеш "изврсно",  дете разуме по тону вашег гласа или по речима да то одобравате. Без обзира на то да ли је дете старо недељу или месец дана, годину или десет година, дете реагује на одобравање. 

Прочитајте још: РОДИТЕЉИ, чули сте за МОНТЕСОРИ СИСТЕМ, али да ли знате ко је његов творац?

1. Одличан посао!

Фото: Пиxабаy

Након што дете добије петицу у школи, медаљу на такмичењу или неко слично остварење, можда ће вам бити тешко да обуздате одушевљење говорећи му невероватно си паметан, фантастичан си и слично. Ипак, употреба снажних придева заправо може имати негативан учинак на децу, каже дечји психолог каже Никлас Вестерс.

  - За децу са ниским самопоуздањем такве изјаве доносе притисак у каснијим ситуацијама, па могу почети да избегавају задатке који им се чине презахтевним - каже он. Због тога је најбоље усмерити се на конкретну ствар коју хвалите, односно дати комплимент за учињено 'браво, одлично си то урадио'.

 2. Стварно си дао/дала све од себе

 Ти си најбољи, најпаметнији, најлепши - примери су претераних комплимената, који нису добри, било да говорите детету које је несигурно или пак превише сигурно у себе. Њихова  порука означава 'вредим ако испуним очекивања'. Много је боље похвалити сам процес: Видим колико се трудиш, јер се тиме даје заслуга детету,  и не постављају се нереална очекивања.

Прочитајте још: А ВИ СЕ ЖАЛИТЕ НА ХРПУ ПРЉАВОГ ВЕША: Мајка 16-оро деце показала колико веша опере – сваки дан! (ФОТО/ВИДЕО)

3. Треба да будеш поносан на себе 

"Постоји разлика између тога да некоме кажете да је урадио добар посао и кажете некоме да је геније",  каже психолог Саба Харуни Лурие. Према њеним речима, ово је најбоља врста похвале, јер подстиче осећај самоврености код детета, не ствара му лажну слику и подстиче га да се увек труди, без обзира на то што резултат тог труда не зависи само од њега, јер је то ситуација са којом ће се често сусрести у животу.

Фото: Пиxабаy

4. Помажеш ми у кући 

Можда вам ћерка помаже са простирањем веша, или син са усисавањем - ипак, понекад је важно бити креативан са похвалама које делују мотивишуће. Овакви комплименти оснажују осећај детета да је део заједнице, подстичу га да то чини и даље, стварају осећај да је рад у кући и његова одговорност.

5. Похвале послушности и поштовања

Лако је упасти у ситуацију у којој примећујемо само лоше понашање наше деце. Уместо да очекујемо непослушност и непоштовање, потрудите се да приметите оно што деца добро раде. 

Прочитајте још: "Драга девојчице у купаћем костиму..." Писмо једне маме постало ХИТ на интернету, а свако се након читања ЗАМИСЛИ

6. Уважите и мале кораке према дугорочном циљу 

Примети сваки напредак према коначном циљу, јер ће детету бити важно што цените и сам процес, а не искључиво коначни резултат. Детету ће то одржати ентузијазам и вољу да настави. 

7. Похвали и њихове пријатеље 

Ово користите само када можете бити потпуно искрени. У сваком случају, дете ће бити задовољно уколико искажете поверење у његов одабир пријатеља и људи с којима проводи слободно време. Не устручавајте се истакнути пријатеље за које мислиш да позитивно утичу на ваше дете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.