Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАУКА

Говорите више језика? Ево како то УТИЧЕ НА ВАШ МОЗАК

Што више користите други језик, ваш мозак се суптилно поновно покреће и повећава активност.

1603795460_Depositphotos_6317868_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Можда је време да се присетите немачког или италијанског језика које сте учили у средњој школи, јер познавање два језика може одржати мозак здравијим.

Елен Бјалисток са Универзитета Јорк у Торонту, која је спровела  ово истраживање, тврди да познавање више од једног језика помаже мозгу да се ''поново покрене''.

Прочитајте још: Знате оне људе које сви воле? Ево како им то полази за руком

- Што више користите други језик, то постајете бољи у њему. То није изненађујуће, али заједно с тим, што више користите два језика, ваш мозак се суптилно поновно покреће. Верујем да то има ефекта на степен пажње. То је заправо суштина спознаје, на тај начин знамо чему треба да посветимо пажњу - објаснила је Елен.

Иако можда човеков мозак може да се учини ''здравијим'', Тамар Голан с Калифорнијског универзитета Сан Дијего, објаснила је чињеницу да двојезичност не може сприечити да се Алцхајмерова болест догоди. Будући да не постоји познати узрок болести, не постоји ни начин како је спречити.

Познавање два језика одлаже добијање Алцхајмера
Истраживање процеса старења мозга показало је да су пензионери који знају два језика, Алцхајмерову болест развили четири до пет година касније, од пензионера који знају само један језик.

Прочитајте још: СРБИ ће бити разочарани: Ово су НАЈПРИВЛАЧНИЈИ ЈЕЗИЦИ на свету

- Двојезичност не спречава да оболите од Алцхајмерове болести, односно не спречава да се догоди оштећење мозга ако имате болест. Оно што чини је да вас покреће да и даље функционишете, чак и кад имате оштећења на мозгу - објаснила је.

Међутим, Биалисток верује да, што дуже говорите два или више језика, на мозгу ће да се види више промена.

- Што раније почнете да користите два језика, то ће промене бити веће. Што је ваше двојезично искуство свакодневно интензивније, то су промене веће, тврди научница.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas