Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Грачаница крије ТАЈНУ: Париз има једну, а Србија четири Мона Лизе! (Фото)

Манастир Грачаница је чувен по најлепшој фресци Симониди, малој краљици ископаних очију.

1613139215_Gracanca.jpg
Фото: А. М.
Oglas

Међутим, мало ко зна да се у овом манастиру налазе још четири непроцењиве фреске женских ликова који српску средњовековну уметност подижу на пиједестал најбољих на свету.

Прочитајте још: Јована Арсић (24) кратко описала живот на Космету: Имамо 4 кафића и 4 бутика, али недостаје ми само дружење

Краљ Милутин је био посебна и вансеријска личност. Овај дуговечни српски краљ је владао 40 година и сваке године је градио по једну задужбину. Последња је била и најлепша - Грачаница. Црква је освећена 28. августа 1321. године, а Милутину као да је лакнуло што је завршио велики посао.

Фреске су спашене
Конзерватори под вођством Мије Станојловића три године су чистили фреске од зуба времена. Под Унеском су очистили 3.000 квадрата фрескописа.
Краљ Милутин је умро три месеца после завршетка Грачанице.

- Није ни стигао да у њој ужива, јер је после само три месеца склопио очи - каже БобанТодоровић, кустос.

Симонида гледа у Рај, а Милутин у Пакао!

Бобан са посебним надахнућем прича о Грачаници. Уз трептај у гласу изговара стихове Милана Ракића “Ископаше ти очи лепа слико” и додаје да је њему Симонида најлепша фреска, толико лепа да на краљици-девојчици не види трагове скрнављења. Симонидина лепа фреска је наспрам Милутинове. Мала краљица, која је у брак унела велики мираз, гледа у нежну представу Раја, а свети краљ, којег крунише анђео, у Страшни суд у којем суде грчке богиње Геа и Таласа.

Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНО: Древни ЛЕК монаха са Свете Горе који "ДИЖЕ из МРТВИХ" (РЕЦЕПТ)

- Није Грачаница посебна само по Симониди и прекрасној византиско-плавој боји, већ по томе што се у овој цркви могу видети четири Мона Лизе - истиче Бобан Тодоровић.

Света Петка, варвара, Јефимија и Текла Фото: А. М.

Грачаничко фрескосликарство је најдубљи израз средњевековне уметности, јер сваки израз лица, сваки покрет руке шаље поруку. Лево од иконостаса могу се видети представе четири велике светитељке: Петке, Варваре, Јефимије и Текле.

Све четири светитељке имају "живе очи".

Све четири имају "живе очи" које прате посетиоца где год да стоји. Једноставно, њиховим очима не може да се побегне!

Прочитајте још: Руски научници ОТКРИВАЈУ: Овај КОРОВ помаже у лечењу КОРОНЕ!

Бобан Тодоровић испред иконостаса Фото: А. М.

И двери олтара су посебне. Иконостас је направљен у облику крста и има само две иконе, као и двери украшене златом. Својим рукама га је направио патријар Пајсије у 17. веку. Иконостас, такође, треба да се рестаурира, нарочито зато што ходочасници из Грчке челом додирују двери.

Прочитајте још: Свештенство РУСКОГ МАНАСТИРА открива народни лек за ПРЕВЕНЦИЈУ РАКА

- Сваким додиром се скида злато које је од 32 карата, па смо зауставили радове док нам Унеско не пошаље антистатичке рукавице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas