· · Коментари: 0
БУНДЕВА

ГРИЦКАЈТЕ их: Ублажавају МЕНОПАУЗУ, снижавају холестерол и шећер

Ако волите да грицкате семенке бундеве знајте да осим укусне грицкалице чините и вишеструко добро за своје здравље.

1611400828_Depositphotos_54656645_l-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Није занемарљиво да оне у овим хладним данима побољшавају расположење. Научници су установили и да помажу у смањењу симптома депресије, а одличне су за смањење стреса и анксиозности. У студијама је потврђено да 30 грама семенки бундеве дневно ублажава симптоме артритиса.

Прочитајте још: Јача ИМУНИТЕТ и убрзава опоравак након вирусне инфекције! Потражите ово сезонско воће на пијацама

Истраживања су показала да семенке бундеве могу да смање холестерол за 13 одсто. Такође, ове семенке смањују ризик од настанка крвних угрушака, болести кардиоваскуларног система, можданог и срчаног удара.

Регулишу шећер у крви и холестерол!
Ублажавају менопаузу
Семенке бундеве могу и да ублаже тегобе везане за менопаузу, тако што регулишу нападе врућине, главобољу, смањују бол у зглобовима и учесталост наглих промена расположења.

С обзиром на то да су богате незасићеним масним киселинама, добре су и у регулисању висине шећера у крви и повећању осетљивости тела на инсулин. Многобројни стручњаци дијабетичарима препоручују семенке бундеве као намирницу коју би требало свакодневно да једу.

Обилују цинком...

Особе којима у телу недостаје цинк треба да размисле о томе да почну да грицкају семе бундеве. Јер, оне обилују цинком, минералом који је потребан за изградњу костију. Само 1/4 шоље семенки бундеве садржи чак 17 процената препоручене дневне вредности цинка.

Прочитајте још: Научници добили ШОКАНТНЕ податке: СРЕЋНИМ ЉУДИМА је мозак другачији!

Ове семенке су богате влакнима и протеинима. У 30 грама семенки бундеве има око пет грама протеина, што ће вас дуже држати ситима. Ипак, требало би да се једу умерено јер шоља семенки садржи око 285 калорија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.