Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
навике

Грицкате НОКТЕ или често додирујете КОСУ: Стручњаци откривају зашто се јављају ове НАВИКЕ

Већина људи има неку навику које се тешко решавају колико год покушавали, а ове две су најчешће: грицкање ноктију и додиривање косе.

1600864834_Depositphotos_68173737_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Ове навике људи развију још као деца, а толико су интензивне да не могу да их се реше чак ни у одраслој доби - оне једноставно постану део свакодневне рутине. Стручњаци упозоравају да могу озбиљно да утичу на здравље, а узрок је за све углавном исти - стрес.

Др Сарaх Јарвис открила је за Тхе Сун да је велика разлика између људи који повремену грицкају нокте или заноктице и оних који не могу да изађу из куће, а да неколико пута понове исту радњу попут паљења и гашења светла. Напомиње и како су узроци ових навика различити, али један од најчешћих је стрес.

Прочитајте још: Прво што ујутру пијете је КАФА? Ево шта се догађа у телу следећих шест сати

- Понекад и не постоји неки посебан разлог, а понекад је то стрес, страхови... Пре него што закључимо разлог треба установити да ли се ради само о лошој навици или нечем ипак дубљем. Ако неко, на пример, мора да опере руке више пута то би могло указивати на страх од заразе вирусима и бактеријама, а тренутно би ту навику могло развити више људи.

Рекла је и да за такве навике у којима особа понавља исту радњу неколико пута постоји дијагноза - опсесивно компулзивни поремећај. 

 Људи често грицкају нокте или додирују косу када су узбуђени или нервозни. Једноставно нису ни свесни шта раде. Особи која је развила ову навику прво треба јако пуно времена да схвати да то ради, а одвикавање може бити велики проблем.

Прочитајте још: ТЕХНИКА ЗА САН: Ево како најбрже заспати, потребна су САМО 2 МИНУТА

- Људи различите доби и пола развијају овакве навике из неколико разлога. Младе особе углавном имају руке близу лица, па тако почну и да грицкају нокте. Што се тиче додиривања косе, то већином раде жене. Високе особе често нервозу показују тапкањем стопала о тло.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas