· · Коментари: 0
ВП9

Хеклер за корак испред других (ФОТО)

На први поглед компанија из Оберндорфа није учинила ништа револуционарно ново, али фабрички уграђен адаптер за монтажу колиматора превазилази конкурентска решења

1598266945_hekler.jpg
хеклер - фото: Олег Волк

Током овогодишњег специјализованог сајма Шот Шоу у Лас Вегасу, међу мноштвом новитета било је прилично тешко одлучити се за оне који заиста представљају побошљање перфоманси одређене категорије ватреног оружја. Тренд копирања успешног и свеприсутног решења пиштоља са полимерским рамом и унутрашњим ударачем, који је поставио аустријски Глок, с временом задобија све више и више присталица. 

Прочитајте још: Не назире се идеално решење калибра јуришних пушака (ФОТО)

ХК ВП9, назив Волкпистоле (народни пиштољ) је задржан и на најновијем моделу за 21. век, фото: Олег Волк 

Успешни произвођачи који су имали своје препознатљиве моделе попут “Берете” и “Чешке Збројовке” су добрим делом одустали од пређашњих конструкција и пласирали својеврсне "глокоиде", тако да већина пиштоља на тржишту практично представља само варијације на задату тему. 

Џокер из Оберндорфа 

Команда за деблокаду оквира омогућава препуњавање пиштоља кажипрстом уместо палцем доминантне шаке, што многи познаваоци материје нарочито цене, фото: Олег Волк

Уважавајући чињеницу да модерно краткоцевно ватрено оружје поприма сасвим другачије карактеристике у односу на уобичајене, мора се прихватити како су рефлексни нишани са такозваном црвеном тачком садашњост, а не будућност. Многи модели су прилагођени како би се на њих накнадно могао монтирати популарни ред дот, а бројни потенцијални корисници су претходних година сугерисали како би сама фабрика требало да свој развој трасира у том смеру.

Немачки оружарски гигант “Хеклер унд Кох” правовремено је реаговао измењеном варијантом свог квалитетног пиштоља СФП9 који се на америчком тржишту продаје под ознаком ВП9.

У питању је верзија која директно из производње долази са уграђеном типском плочицом у виду адаптера за монтажу, па се овај модел интерно назива “оптикс реди”. Пре две деценије високи официр полиције је у београдској стрељани приказао два пиштоља ЦЗ99 на којима је уместо задњег механичког нишана био монтиран холографски брзи нишан Доктер.

То је у до доба била интересантна ствар, с којом се нико од присутних раније није сусрео, па је више нас испробало гађање ИПСЦ металних гонгова са раздаљине од десетак метара. Општа оцена је била како је у питању занимљива надоградња, али уређај је имао склоност да се светлећа тачка изгуби након готово сваког пуцња и у неправилним интервалима. Конструктори Хеклер Коха” су домишљато применили одбојник у виду прстена чија је улога да апсорбује трзај и спречи ову појаву. 

Предност нове верзије ХК ВП9 

Ударач навлаке најмање не доприноси потенцијалном оштећењу или померању нишана, а задржава се стабилност приказа, фото: Олег Волк

Дакле, ударац навлаке најмање не доприноси потенцијалном оштећењу или померању нишана, а задржава се стабилност приказа. Уз пиштољ се може испоручити пет модела адаптера по жељи наручиоца, који може контактирати са произвођачем са тачним подацима који тип жели. Понуђене су монтажне плочице са ред дот нишане Меопта Меосигхт ИИИ, Еотецх МРДС, Ноблеx Сигхт ИИИ, Тријицон РМР, Холосун, Ц-Море СТС2, Леуполд Делтапоинт, Бурис Фастфире 2 и 3, Вортеx Випер и Веном. 

Нови пиштољ ВП9 се од претходно понуђене верзије разликује и по томе што је опционо понуђено Капацитет оквира је повећан са 15 на 17 метака, како би се досегао свеприсутни узор Глок 17. Остале техничке карактеристике су остале непромењене: маса од 710 грама када је празан, дужина цеви 104 мм, калибар 9x19 мм Пара, уз обостране команде и сет измењивих панела којима стрелац може одабрати добитну комбинацију облика и габарита рукохвата по сопственом сензибилитету. 

Добра ергономија доприноси да и стрелци слабије конституције могу успешно да га користе, фото: Олег Волк

Летимичним разгледањем, могао би се наметнути закључак како је у питању само још један модел пиштоља са синтетичким рукохватом и стрикер-фиред системом окидања, који је за нијансу мањих габарита од Глока 19 и незнатно већих од СВ МП9 којем наликује. 

Побољшана ергономија 

Ход окидача
Прилично је лагодан и гладак са јасно дефинисаним ресетом, иако је потребно остварити одређени број окидања док се механизам не доведе у оптимално стање разрађености. Већ виђена појава и код неких других модела. Необичан детаљ су и својеврсна полимерска упоришта за лагодније репетирање, лоцирана на задњем делу навлаке. Уколико се кориснику не допадају, могу се лако уклонити.

Прилично је лагодан и гладак са јасно дефинисаним ресетом, иако је потребно остварити одређени број окидања док се механизам не доведе у оптимално стање разрађености. Већ виђена појава и код неких других модела.

Необичан детаљ су и својеврсна полимерска упоришта за лагодније репетирање, лоцирана на задњем делу навлаке. Уколико се кориснику не допадају, могу се лако уклонити.

Ово оружје другачије је по одређеним детаљима чак и у основној конфигурацији. То се првенствено односи на подесиви рукохват са измењивим панелима, а и изглед навлаке је приближан.

Осим тога,  команда за деблокаду оквира у виду конвенционалног дугмета (уобичајени је полуга), омогућава препуњавање пиштоља кажипрстом уместо палцем доминантне шаке. Многи познаваоци материје ово нарочито цене јер се прихват оружја на тај начин не мења. 

Основни модел прихваћен је код неколико немачких полицијских служби, фото: Олег Волк

Произвођач посебно наглашава побољшану ергономију, јер инсерти дршке за бочне и задње површине омогућавају чак 27 различитих варијација величине и облика прихватних површина. Практично стрелац може да прилагоди оружје себи без обзира на разлике у конституцији. Код свих пиштоља овог типа и генерације, окидање је изузетно важна ставка. Фабрички примерци већине осталих “исписника” најчешће имају врло упрошћен окидачки механизам, који исконским сладокусцима најблаже речено представља иритантну појаву. 

Интересантно решени нишани 

У изворној варијанти, ово оружје се испоручује са необично занимљивим луминесцентним нишанима који се само по општем изгледу сврставају у “три тачке”. Зависно од типа и интензитета светлости, они пружају различиту нишанску слику, односно реагују разнолико.

У потпуном мраку, приказују се као јарке тачке, док на снажној светлости апсорбују енергију и претварају се у стандардне беле. Интересантним технолошким поступком омогућено је да у условима пригушене светлости нишани постају зеленскастог одраза за одређени временски период, али потом се поново претварају у беле тачке. Наш амерички пријатељи Олег Волк И његове колеге који су испробали обе верзије пиштоља Хеклер најновије генерације су изузетно похвално оценили нишански систем, као и свеукупну удобност коришћења. 

Испоручује се са занимљивим луминесцентним нишанима, фото: Олег Волк 

Уважавајући све претходно описане карактеристике, коначну оцену о одређеном моделу оружја ипак можемо дати тек када сепровери како се “понаша” на стрелишту. ВП9 испробан је са муницијом Федерал, Хорнади, ХПР, Либерти, Магтецх, Перфецта, Ремингтон, Спеер и Винчестер са зрнима различитог облика и масе, те стандардним и +П лаборацијама.

Према наводима стрелаца са теста, пиштољ је показао апсолутну поузданост, а и прецизност погодака је била на завидном нивоу. Стојећим дворучним ставом са удаљености од 25 јарди вештији стрелци су с лакоћом остваривали групе мање од 2 МОА, а појединци су успевали да комплетни капацитет од 17 метака сместе у групу од око 12 цм, што је више него одлично. 

Несумњиво одличан 

Поставља се и завршно питање да ли је овај ХК заиста толико бољи од својствима врло приближних модела Глок, ЦЗП10Ц, Валтер ППQ, СИГ Сауер П320, Берета АПX или СВ МП, с обзиром да је од аустријског пиштоља скупљи за око стотинак долара, а његова цена је виша од осталих конкурената сличне концепције чак и за једну четвртину. Све зависи са ког становишта се посматра, али генерално се може закључити како у квалитет израде овог произвођача нема сумње. Успели су и да креирају (макар) мање ружан пиштољ од многих који су тренутно у понуди. 

Понуђене су монтажне плочице за најзначајније ред дот нишане, фото: Олег Волк

Прочитајте још: Чедо Џефа Купера - Ругер Скаут (ФОТО) 

С друге стране, треба уважити и чињеницу да је основни модел прихваћен од стране више немачких полицијских служби у количини од више десетина хиљада комада, користи га чувени ГСГ 9, одабран је као ново службено оружје оружаних снага Јапана, увелико је уврштен као официјални модел неколико америчких полицијских агенција, а турски “Сарсилмаз” га лиценцно производи за тамошње оружане снаге. Укупно узев, овај “пластиканер” је успео да себи обезбеди место на тржишту. 

Милан МИЛАНОВИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.