· · Коментари: 0
ХИПНОЗА

Хипнотерапеут Ирина Радосављевић тврди да ХИПНОЗА лечи трауме и ослобађа од завиности

Хипноза помаже у ослобађању од лоших навика, а нарочито зависности.

1618312095_Depositphotos_278423386_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Реч хипноза има одјек мистичности, па и страха, неретко носи и питање "шта ако се особа не пробуди", а онда хипнотизер пуцне прстима и клијент се моментално враћа у реалност, несвесан оног што се збивало током сеансе. Тако је бар на великом платну.

Прочитајте још: СТРАХ од игле није редак, а ТРИПАНОФОБИЈА се лечи у 4 корака

У стварном животу, када овој речи додате наставак "терапија" и тако добијете појам хипнотерапија, она звучи мање застрашујуће, а више умирујуће. Како функционише, ко је обавља, која стања може да излечи... Одговоре на ова и многа друга питања потражили смо од Рускиње Ирине Владимировне Радосављевић, мастера психологије и НЛП-а, хипнотерапеута.

Дар и диплома
Од младости је имала дар да може да осети човека и његов проблем, што ју је тада плашило. Уписала је психолошки факултет..

Како изгледа сеанса?

Сеанса траје сат.

- Тако што се човек намести комфорно и веома пажљиво слуша сугестије хипнотизера. На првом сусрету направим интервју са клијентом, сазнам шта би хтео да промени. То траје обично око сат, а дужина саме сеансе нема ограничења, може да траје од пола сата до три. У регреси терапији се остаје најдуже, а време брзо лети. Том приликом и ја улазим у транс и видим најчешће исто што и он види, некада и више. Невероватно је како видимо исту слику, чак му је и опишем.

Прочитајте још: Јача имунолошки систем, побољшава вид и ублажава упале: Овај чај је чудо природе!

Ирина Владимировна Фото: Приватна архива

Да ли се хипнотерапија спроводи као засебна метода или само као део психотерапије? Колико често би је требало примењивати?

Не препоручује се више од два пута месечно.

- Као део терапије, уз класичну психотерапију, а не препоручује се више од два пута месечно. Различите технике, као што су психотерапија, породични распоред, хипноза, имају исте законе, углавном се ради са људском свешћу и подсвешћу. Сваки човек већ има те информације, али често не зна да их користи или не обраћа пажњу на њих.

Аутохипноза је рад на себи и то је транс.

Кад замишљамо нешто из прошлости или будућности или се загледамо у једну тачку, искључени смо из реалности, то је врста аутохипнозе, а сваки унутрашњи рад на себи спада у транс. Људи цело то стање тако називају, а реч је заправо о техникама које доводе човека у стање транса. Различити су његови нивои, од алфа преко тета таласа... Некада може и звук да вас изведе из транса, а каткад је баш дубок.

Какве хипнозе постоје?
- Класична, циганска, скривена, регресивна, фармако-хипноза, самохипноза, Ериксонова...

Прочитајте још: Зашто некада треба да спавамо БЕЗ ЈАСТУКА?

Шта је заправо транс?

- На предавањима сам учила људе како да уђу у аутохипнозу, да сами себе излече, направе одлуку кад им хитно треба помоћ а терапеут им није у близини. Под трансом се подразумева човеково напуштање реалности, као да искључи сва чула и упути се унутар себе, укључи се у унутрашњи свет. То стање, које несвесно користимо, штити нас да не полудимо. Када се налазимо у трансу као да се репрограмирамо, прикључимо на енергију универзума и у тој секунди добијемо информације везане за здравље, љубав и слично. Тибетански монаси некада данима буду у трансу уз помоћ медитације, којом уђу у њега. Нама је неопходно то стање у ком имамо одмор, регенеришемо се.

Фото: Депозит

Предрасуде
- Људи мисле о хипнози као о нечему манипулативном или мистичном, због филмова или књига рађених на ту тему.

Ко најчешће долази на сеансе?

 

- Потпуно различити људи, мушкарци и жене, као и деца, за коју постоји посебна врста хипнозе. Што се тиче одраслих, различитих су година и траумама, долазе због губитка блиских особа, здравља... Углавном су то интелигентни, образовани људи који желе да буду газде свог живота. Виде да им нешто смета и спремни су да раде на себи.

 

Прочитајте још: Негативност утиче на здравље и више него што смо мислили

Подсвест
- Хипноза и психотерапија су сусрет са често сакривеним болом, траумом или уверењима. То није увек баш пријатно. Касније се живот мења набоље. То је као са фитнес вежбама, у почетку вас све боли и тешко вам је да радите, а после тело само тражи.

Да ли могу да се излечити и дубоко усађене трауме?

 

- То најчешће и радимо у хипнози.

 

На сеансу не могу да доћу депресивни људи.

Постоје ли особе које из неког разлога не би смеле да се подвргну хипнози?

- Ограничења се односе на људе са психичким проблемима који би дошли без дозволе од психијатра. Не можете радити са неким ко је у акутној фази депресије или болује од шизофреније и граничних поремећаја личности. Такође, седам дана пре сеансе не би требало конзумирати алкохол, наркотике или психотропне таблете. Човек би требало да буде сит, наспаван, као и да има добру вољу и поверење у хипнолога.

Мушкарце највише изненаде резултати.

Ко се највише изненади постигнутим резултатом?

- Рекла бих да су то мушкарци. Њихов ум је критичнији него код жена.

Прочитајте још: Негативност утиче на здравље и више него што смо мислили

Зашто је ова метода толико ефикасна код уклањања лоших навика?

- Због тога што долазимо до узрока било које зависности, до разлога зашто је некоме она била потребна. Уклоните узрок, па човеку још додате алат помоћу ког изгуби жељу за зависношћу. "Сидро" се даје додатно, као сигурност. Човек зна да ће оздравити медитацијом, али када га нешто заболи он попије таблету.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.