Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РИТАМ ЖИВОТА

Хоћете више да ЗАРАЂУЈЕТЕ, водите ЛАГОДАН живот? Веровали или не, СПАВАЊЕ има везе са тим!

Да ли сте раноранилац или ноћни тип? Одговор на ово питање може да открије много о вама, па чак и склоност ка одређеним професијама.

1600767637_Depositphotos_300683228_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

На ову тему је рађено више истраживања, а аутори студије Why night owls are more intelligent ("Зашто су "ноћне птице" интелигентније"), Сатоши Каназава и Кајаи Перина, дошли су до закључка да способност људи да контролишу свој биоритам говори о њиховој интелигенцији.

- Наши преци су рано ишли на спавање и рано устајали, а ако одступамо од ове норме, значи да смо усклађени с модерним животом, а то је само по себи знак интелигенције - сматрају аутори студије.

Прочитајте још: Уморни сте? Сигурно имате ове 4 ЛОШЕ НАВИКЕ! Промените их ОДМАХ!

Уколико слушамо своје тело па, рецимо, одбијемо да устанемо ујутру, значи да смо независни а особе које следе своје страсти и потребе су креативни и сами долазе до решења. Треба имати на уму и чињеницу да људи данас дуже остају будни због вештачке светлости, док су у давна времена одлазили на починак после заласка сунца јер по мраку нису могли да раде и устајали су рано како би искористили дневну светлост.

Овом темом су се позабавили и стручњаци са универзитета у Мадриду, откривши да "ноћне птице" постижу боље резултате на тестовима интелигенције од особа који раније одлазе на спавање.

Склони уметношћу
Џим Хорн, професор на британском универзитету Лафбороу, сматра да су ноћни типови екстровертнији и имају тенденцију да буду песници, уметници и научници, а ранораниоци службеници и књиговође.
Постижу и боље резултате на тестовима интелигенције!

И истраживачи са универзитета у Лијежу у Белгији су проучавали људе који су склонији ноћним активностима и оне који раније ујутру крећу у "акцију". Мерили су им активност мозга, сат и по после буђења и 10 сати након устајања из кревета. Тестирање у првом случају је показало подједнаку продуктивност, али када је експеримент рађен десет сати после буђења, "ноћни типови" су били продуктивнији од раноранилаца.

Имају веће приходе, воде угоднији живот...

Стручњаци са британског универзитета Саутхемптон анализирали су навике спавања код готово 1.230 мушкараца и жена, али и социјалне и економске околности у којима живе. Закључили су да су људи, који су ишли на спавање око поноћи и устајали после осам сати ујутро, имали веће приходе и били срећнији - водили су угоднији живот у поређењу с ранораниоцима.

Прочитајте још: СУПЕР, ИЗГЛЕДА ДА НАМ ЈЕ СВИМА ОДЗВОНИЛО: Истраживање је показало – САРКАЗАМ УБИЈА!

Истраживање је показало и да су појединци, који су проводили 12 и више сати у кревету, били под већим ризиком од преране смрти, а најмањи су имали они који су спавали осам сати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas