Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Игор Јурић упозорава: Више од 70% деце доживело је злостављање на интернету

Истраживања показују да се чак 90 одсто вршњачког насиља данас одиграва у дигиталној форми, да су друштвене мреже најлакше доступно оружје сексуалних предатора, а виртуелне "занимације" замена за стваран живот тинејџера. И окидач за његов психолошки, али и физички губитак.

1617110072_Depositphotos_275005620_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

То што деца данас рано почињу да "сурфују", ставило је просветне раднике пред изазов да их, учећи их да читају и пишу, едукују и о интернету.

Прочитајте још: Будите у ТРЕНДУ! Ово су најпопуларније пролећне јакне које морате имати у ормару (ФОТО)

Дечак настрадао због изазова на "Тик-Току". Још једна девојчица извршила суицид одговоривши на изазов са ове друштвене мреже. Дванаестогодишњак скочио са зграде јер су му бранили да игра популарну видео--игрицу "Фортнајт". Један младић убио партнерку објаснивши да му је то сугерисао најбољи "друг", лик из акционе видео-игрице.

Педофили вребају
На хиљаде мушкараца преко апликације "Телеграм" гледало и делило експлицитне фотографије и снимке нагих девојака, међу којима су и малолетнице. Педофил са неколико десетина лажних профила на "Инстаграму" слао поруке девојчицама. Снимак на којем се види како средњошколке брутално туку вршњакињу преплавио друштвене мреже.
Деца губе живот због друштвених мрежа...

Овако се већ годинама саплићемо о стварност учитану у ударним насловима у медијима.

Прочитајте још: Да ли ће деца "миленијалаца" моћи да се запосле? Тешко, а кривци су родитељи!

Зашто је важно да ово не буде успутна тема у мору других, већ она о којој ће се свакодневно разговарати - код куће, у школи, у медијима, како можемо да едукујемо децу да интернет користе на безбедан начин, која је ту улога просветних радника и родитеља, причају Игор Јурић из Фондације "Тијана Јурић", учитељица Татјана Ујић и наставница Милена Шкаро из ОШ "Милош Црњански" у сремском месту Хртковци, учеснице у међународном, "Е твининг" пројекту о безбедности интернета.

Деци је најважније шта мисле вршњаци Фото: Депозит

Прочитајте још: Родитељи 3.000 пута слажу дете до 10. рођендана, а последице су несагледиве

Бонтон на интернету
Кроз предавања су прошли и наставници, ученици и родитељи ђака ОШ "Милош Црњански". То је део пројекта "Дан безбедног интернета", чији је циљ превенција и смањење дигиталног вршњачког насиља, подизање свести о последицама интернет злостављања. Тако су учесници дошли и до лекције о бонтону на интернету, праксе која нам генерално недостаје.

Када је заживео пројекат Фондације "Тијана Јурић", "Тијана клик", као едукација о безбедном коришћењу интернета намењена основцима широм Србије, многа деца су тек тада схватила да су била жртве.

70% деце је доживело неки облик злостављања

- Око 70 одсто њих је доживело неки облик злостављања, а да то нису препознали - каже Игор Јурић. - По изразима лица родитеља који су такође присуствовали предавањима, видело се колико су шокирани опасностима које прете из виртуелног света. Довољно је било да им пустимо филм о детету које је извршило самоубиство после злостављања или да им укажемо на процес онлајн "завођења" педофила.

Прочитајте још: ОВО су сигурни показатељи да НИСТЕ СРЕЋНИ У БРАКУ - Ове ствари указују на то да постоји ПРОБЛЕМ

- Са ђацима смо истражили шта је то лепо, а шта није и усвојили нека основна правила; на пример, да не користимо ружне речи и не пишемо великим словима, јер је то као да вичемо на неког - каже учитељица Татјана Ујић. 

Разговор са непознатима онлајн?

Закључили смо да се на интернету налазе и добронамерни и лоши људи, баш као у свакодневном животу. Утврдили смо да не би требало да разговарамо са особама које заиста не познајемо, јер се иза профилне слике можда крије неко ко нема добре намере. То смо освестили кроз симулацију разговора између две девојчице, када једна каже да се дописује са непознатим дечаком на "Фејсбуку", а друга је упозорава на могуће опасности - закључује учитељица.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas