· · Коментари: 0
ТЕСТ

ИЛУЗИЈА КОЈА ЈЕ ЗАЛУДЕЛА ИНТЕРНЕТ! Погледајте шта се дешава кад 20 секунди гледате ову слику! (ВИДЕО)

Оптичка илузија из 1985. која показује како далтонисти виде боје почела је да се дели друштвеним мрежама.

1617274317_Capture.JPG
Фото: Принтсцреен/Тwитер

Ради се о илузији која приказује британску заставу у жуто-зеленој комбинацији боја, а на центру слике се налази црна тачка. Објашњава се како треба гледати у тачку 20 секунди.

После 20 секунди слика нестаје, али после тога се већини људи чини како се на белој позадини појавила британска застава у својим традиционалним бојама - црвеној, плавој и белој.

Оптичка илузија објашњена је једноставном теоријом о три рецептора. Према овој теорији, људска мрежњача садржи три рецептора за боју који се називају конусним станицама, а апсорбују различите боје из спектра.

Кад дуже време гледамо у зелену боју, рецептори за плаву и зелену боју се умарају и реагују слабије него обично на бели екран, али рецептори за црвену, који нису били у употреби, реагују нормално.

Због тога нам се чини да на белој позадини после 20 секунди видимо црвено. Истовремено, жути део слике умара рецепторе за црвену и зелену боју па нам после 20 секунди остаје плава, пише србијаданас.цом.

Кад слика нестане, односно остане бела позадина, само рецептори за плаву боју раде нормално, што доводи до тога да она буде доминантна боја коју опажамо.

Ова илузија показује како би далтонисти, чији су рецептори мање осетљиви на једну од ове три боје, могли видети боје, али напоменуто је да не можемо сигурно знати како их они заиста доживљавају.

Илузија је објављена још 1985, а ББЦ ју је сада први пут објавио на друштвеним мрежама.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.