· · Коментари: 0
COVID

Да ли пробиотски пепарати "подижу" ИМУНИТЕТ: Одговор стручњака ће вас ИЗНЕНАДИТИ

Када говоримо о здрављу, неизоставна тема јесу пробиотски препарати, а да ли нам они помажу, прочитајте одговор стручњака.

1622538275_imunitet.jpg

Од почетка пандемије Covid-19 имунитет је постао главна тема, а витамини и пробиотици најпожељнији препарати које лекари препоручују, не само код оболелих, већ и превентивно и током опоравка после прележане инфекције. 

За  витамине се одавно зна да помажу у јачању имунитета, а да ли је улога пробиотика такође важна, и у којој мери, разговарамо са проф. др Надицом Ковачевић, инфектологом са Клинике за инфективне болести КЦВ. 

 - Лично сматрам да је ова пандемија поред свих лоших ствари донела и нешто добро за све нас – поставила је  здравље као приоритет. Модеран темпо живота је многе људе одвукао на другу страну, па су због посла, куће или неких других обавеза своје здравље често стављали у други план. Претходна година нам је показала колико је то погрешно. 

Када говоримо о здрављу, неизоставна тема јесу пробиотски препарати. У нормалним условима, добре бактерије чине око 90 % микроба који живе у нашим цревима. Али, фактори попут исхране, стреса, разних хроничних и акутних болести, као и примене неких лекова, пре свега антибиотика, могу да поремете ту равнотежу и доведу до поремећаја у раду црева, пролива или затвора, упале, ослабљеног имунитета.

проф. др Надица Ковачевић

Претходних деценија рађена су бројна истраживања у којима је доказано да пробиотске културе благотворно делују на цревну флору, а она је од пресудног значаја не само у третману стомачних проблема, већ и у спречавању настанка бројних болести као што су рак дебелог црева, мултипла склероза, паркинсонова болест, астма и многе друге. Због тога ће, сасвим сигурно, у овом веку доћи до још интезивнијих истраживања и развоја у области пробиотика, истиче проф. др Ковачевић.

А у каквој су вези пробиотски препарати и Covid-19 вирусна инфекција?

 - Примена пробиотика је током пандемије саветована из најмање два разлога -  први, код трећине covid-позитивних болесника су се јављале гастроентеролошке тегобе као што су дијареја, мучнина, повраћање. Други разлог је била прекомерна примена антибиотика која је довела до нарушавања одбрамбених способности цревне микрофлоре и појаве постантибиотских колитиса  што је значајно компликовало ток основне болести. 

У оба случаја, пробиотски препарати су били неизоставни део терапијског протокола. Међутим, није свеједно који пробиотски препарат узимамо. 

Услед недовољно строге регулативе, данас се у Србији већина пробиотика декларише за потпуно исте дијагнозе. Ипак, о њиховој ефикасности могу да сведоче искључиво клиничке студије и то треба да буде кључно у доношењу одлуке који пробиотски препарат бирамо, наводи проф. др Ковачевић.

Пробиотици се разликују по саставу, дози и ефикасности. Добри су они са више од 5 милијарди живих микроорганизама, што значи да су изузетно концентровани, а самим тим и делотворнији. 

Такође, нису сви пробиотици ефикасни код истих проблема. Различити сојеви могу довести до различитих ефеката на здравље. Због тога је пре него што изаберете пробиотски препарат потребно да знате због чега га узимате. И најважније, треба бирати само оне са доказаним дејством.

Који пробиотик ви препоручујете и због чега? 

У свету пробиотика углавном су присутне пробиотске бактерије. Постоји само једна пробиотској гљивица – Saccharomyces boulardii.  Примењује се још од давне 1923. године и њена ефикасност и безбедност доказана је бројним клиничким студијама.  Пробиотски препарати који садрже S. boulardi посебно се препоручују у превенцији дијареје изазване применом антибиотика, јер се једини могу узимати у исто време са антибиотиком, пошто је S.boulardi  као пробиотска гљивица отпоран на дејство антибиотика . Примена S.boulardi  је препоручена  И  код инфективних дијареја другог узрока, јер убрзава  елиминицију вируса, бактерија и њихових токсина из црева.  Налази се као  прва препорука у свим светским водичима за примену пробиотика. 

Лично препоручујем да приликом куповине посебно обратите пажњу и на паковање. Пробиотици су живи микроорганизми и као такви су осетљиви на разне утицаје из спољне средине (влагу, кисеоник, светлост).  У неповољним амбијенталним условима, број пробиотских култура у једној капсули током времена опада. Зато је важно да бирате оне пробиотике, код којих се на кутији гарантује да ће се одговарајући број пробиотских сојева очувати до краја рока употребе, а не само у тренутку паковања. Од адекватне дозе, зависи и ефикасност пробиотског препарата, па зато паковање никако не смемо занемарити.

Порука за крај

Ових дана се број оболелих смањује, али то никако не значи да треба  заборавити све оно што смо током претходних годину дана научили. Припремите свој организам на време и ојачајте га како бисте се одбранили од наступајућих инфекција. Јачање имунитета и брига о здрављу свима нама  треба увек да буде на првом месту

Фото: Промо

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.