Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
полен

Имате проблеме са АЛЕРГИЈОМ? Ево одговора зашто су сада симптоми јачи него пре

Многи људи се ове године боре са изузетно јаким симптомима алергије: кијање, кашљање, пецкање и свраб у грлу.

1620404958_Depositphotos_72766313_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Да ли је могуће да су симптоми алергије ове године јачи него икад?

Према алерголозима, веома је могуће. Тачно је да се ове године алергије могу погоршати, а ево и зашто је то тако:

Климатске промене и пандемија играју огромну улогу

- Из године у годину откривамо да су климатске промене главни фактор погоршања симптома алергије на полен - рекао је Кенет Мендез, извршни директор и председник Америчке фондације за астму и алергије.

Прочитајте још: 4 знака указују на то да се НЕ КРЕЋЕМО КОЛИКО БИ ТРЕБАЛО

Пре тридесет година, први топли дани су били крајем априла, а сада се то променило.

Све веће температуре и повећане концентрације ЦО2 у атмосфери отежавају и продужавају сезоне полена. Сезона алергија је сада 10 дана дужа него 1990. године, а дрвеће, трава и коров производе 21% више полена. Више полена значи више цурења из носа, сузних очију и свраба у грлу.

Ове године смо први топли талас имали већ почетком марта, док хладно време стиже тек крајем новембра и почетком децембра, а ранијих гоидина је зима почињала у октобру. Због свега тога концентрација полена је знатно јача.

Прочитајте још: ХИДРОКОЛОН терапија - чисти све ТОКСИНЕ накупљене у вашем телу! (ВИДЕО)

Сезона алергија такође је била изузетно јака у пролеће 2020. Али прошлог пролећа људи су се углавном били код куће и носили су маске када су излазили напоље. Ове године људи проводе више времена напољу, понекад и без маске. То би могло "допринети да перцепција алергија буде "гора него обично ", рекла је Стефани Лидс, дечји алерголог, преноси Хуффингтон пост.

Постоји још једна теорија која би вам могла објаснити зашто људи могу имати јаче алергије након првог закључавања:  Неки стручњаци верују да излагање алергенима попут полена током времена може помоћи да се изгради толеранција. Ако уклоните експозицију, толеранција опада. Потребно је још истраживања како би се утврдила тачност ове тезе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas