Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Фалкнивен Колт и С-1 ПРО

Име дугује традиционалној ЈАКНИ, а не РЕВОЛВЕРУ (ФОТО)

Када планирамо авантуристичке активности, излазак у природу, на излет, камповање, лов, пецање, то је незамисливо без ножа

1605171756_falkniven-f.jpg
фалкнивен-ф - фото: Драган Шапоњић
Oglas

Изабрали смо два модел познатог нордијског произвођача “Фалкнивен” и поредили их у условима реалне употребе, како би стекли утисак о њиховом општем нивоу квалитета и практичне примене. 

Прочитајте још: Шта ронилачки нож чини посебним и какви се задаци стављају пред њега? (ФОТО)

Нордијски адут је пар компактних “Фалкнивенових” ножева, фото: Драган Шапоњић

Фалкнивен С-1 ПРО. Позната шведска компанија пре пар година понудила је корисницима сопствено виђење “унапређења” класичних модела Ф-1, С-1 и А-1. Осим префикса ПРО (што упућује на то да су намењени професионалцима), ти ножеви су добили за по милиметар дебља сечива од ламинатног ЦоС челика с повећаним учешћем кобалта у легирајућим елементима.  

С-1 ПРО се добро показао у сечењу сирових гранчица, фото: Драган Шапоњић

Уз повећање масе, сечива су другачије профилисана, па је линија брушења нижа, у сабре гринд маниру, што уз већу дебљину смањује ефикасност сечења у поређењу са претходником. Масиван, једнострани штитник од полираног челика, прецизно је уклопљен с 5,5 мм дебелим сечивом, а визуелно представља леп контраст црном, ситно чекираном рукохвату са изложеним репом усадника као импровизованим чекићем. 

Прецењен новитет 

Када се користи за сечење у замаху, додатна маса помаже отприлике у истој мери колико повећана дебљина сечива смета. Дакле - нерешено. Дебело сечиво није најсрећније решење за фине послове или ситно сецкање хране, а нож није заблистао ни у изради љуски за потпалу. Ипак, сјајно се показао у тзв. батонингу - поступку уздужног цепања грана, при чему се удара по леђима ножа. Стиче се утисак да је С-1 ПРО управо и замишљен за овако грубу употребу.  

Неодговарајућа, лоше урађена футрола, фото: Драган Шапоњић

Држање оштрице је далеко од спектакуларног, али процес оштрења је брз и неочекивано лак, тако да доводи у сумњу декларисану тврдоћу. Уз нож, у лепом и практичном пластичном коферу долази и одличан “Фалкнивенов” оштрач ДЦ-4 са две стране - грубом, дијамантском, која се показала као врло ефикасна и фином, керамичком, за полирање (ако имате стрпљења). 

Јефтина, неодговарајућа футрола 

Насупрот ножу, полимерска футрола делује конфекцијски јефтино, нож у њој лупка, а дизајн као да је позајмљен од паковања алатки за једнократну употребу. Јасна ми је тежња да се смање трошкови, али нож са ценом од 350 евра, може барем да добије пристојну кјудекс футролу, која се некада радила за модел С-1.  

Модел Колт се испоручује са две квалитетне футроле, фото: Драган Шапоњић 

Наравно, све ово не значи да је С-1 ПРО лош нож. Напротив, то је издржљива алатка која ће поднети грубо, па чак и непажљиво руковање кроз дуги низ година. Ипак, утисак је да је прецењен, што, можда и није чудо за нови производ.  

Нож  за свакодневну употребу 

Фалкнивен Колт - компактан, лаган нож који своје име дугује делу шведске народне ношње. Колт је богато украшена јакна, често у виду анорака у чијем предњем џепу најчешће буде лаган и ефикасан нож. Колико год да сам имао замерки на С-1 ПРО, “Фаллкнивен” је то исправио на моделу Колт, који представља есенцију способног ножа за свакодневну употребу. То је још један нож са сечивом од ламината, али потпуно равно брушен целом висином, дебљине испод 4 мм и правилно изведеном, танком конвексном оштрицом. 

Пун погодак! 

Разлика у дебљини сечива код “Фалкнивенових” модела, фото: Драган Шапоњић 

Лак (тек 80 г), довољно јак и оптималне величине за већину нормалних послова које треба обавити без тешке опреме. Једва наглашен болстер служи као штитник за прсте, што је елемент који често изостаје на нордијским ножевима, али је битан за просечног корисника.

Лепа футрола од квалитетне коже, прошивена црвеним концем, има висак за ношење на каишу, а за џеп Колт има минималистички осмишљену, али сигурну и функционалну полимерску футролу. Грам по грам у односу на учинак, ово је, вредан нож, па цена од 160 евра и није превелик издатак. 

Феноменално искоришћена традиционална решења, фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још: Сечива модерних ратника (ФОТО)

Видећемо како ће тржиште реаговати, јер “Фалкнивен” овом серијом циља на укус северноамеричких купаца. 

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas