Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗЛАТО

ИСПИРАЊЕ ЗЛАТА у Пеку - Треба вам само лопата, испитак и срећа! (ВИДЕО)

Река Пека у свом кориту скрива необично богатство – ситне честице злата.

1620120516_Untitled.png
ФОТО: Print Screen/You tube/ Televizija Galaksija 32
Oglas

У многим хроникама и путописима помињу се златне честице у реци Пек и на околним брдима. Феликс Каниц, наводи да се Кучево, место кроз које пролази Пек, некада звало Старозлатија.

Пек извире у подножју Црног Врха и улива се у Дунав код Великог Градишта. Тече Волујском клисуром оивиченом буковом шумом.

За испирање су вам потребни: Крамп, лопата, испитак и срећа!

 Интензивна експлоатација злата из речних наноса Пека почела је доласком Римљана.

Прочитајте још: Од чега је, заиста, умро Исус Христ и да ли је тачно да је Стефан Немања поклонио "лонгиново копље"?

Краљ Александар Карађорђевић је, почетком тридесетих, експлоатисао злато код Нереснице, у близини Кучева. Огромни багер акционарског предузећа „Нересница-Глоговица" у коме је Александар Карађорђевић био већински власник, извлачио је између 25-32 кг чистог злата месечно.

Златоносне реке у Србији
Расина код Крушевца, Ресава код Деспотовца и Пек код Кучева.

Традиционало, испирање злата врши се помоћу две основне алатке: пралиште – уређај са посебним преградама за задржавање злата уз одстрањивање крупнијег материјала, и испитак – дрвена или пластична посуда у коју се ставља прочишћени садржај из пралишта.

Испирањем помоћу воде, испитаком се уклања најситнији отпадни материјал, као  и мање вредни минерали и метали,  да би на крају остале само честице злата. 

Закон у Републици Србији дозвољава сваком грађанину испирање злата.

У целој техници испирања злата, најважније је да научите како се рукује испитаком.

Удружење "Златно руно" се труди да сачува традиционалан начин испирања злата од заборава.

Прочитајте још: Ко је градио пирамиде на Тенерифама: МАСОНИ или митски народ Гуанча који су оставили мумије?

Кажу из удружења да је по законима Републике Србије дозвољено испирање злата сваком грађанину који жели то да ради.

На питање шта је све потребно за испирање, поручују - Крамп, лопата, испитак, чизме и срећа!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas