Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
Егзорцизам

ИСТЕРИВАЊЕ ЂАВОЛА У СРПСКОЈ ЦРКВИ: "На помен СВЕТОГ ОЦА почео да се шамара, а онда се десило нешто од чега се ДИЖЕ КОСА"

Свештеник детаљно описао истеривање ђавола

1598429085_Depositphotos_191435546_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

- Рекао нам је да је дошао сам да потражи помоћ, обичан младић, налик на све друге тих година. Није имао проблем ни да се причести, ни целива икону, што многе од обично њих мучи. На први поглед, ништа није говорило да је ђавоиман – прича један свештеник који је пре више година присуствовао чину истеривања ђавола у познатом српском манастиру.

Прочитајте још: Гроб девојке (16) је мистерија пуних 150 година! Обратите пажњу на њену руку од камена! (ФОТО/ВИДЕО)

Тада тек рукоположеног јереја сећања воде натраг у манастир, у који су са њим и младићем ушли и један старији монах и други млади свештеник.

- Најстарији монах је одмах почео да чита молитве Светог Јована Златоустог. Младић је стајао готово мирно све до дела када је почело да се помиње његово име, односно име онога за кога се молитве читају. Од тада су на сваки помен "У име Оца, Сина и Светога Духа" из њега навирали нељудски звукови. Шамарао је сам себе и нама викао "прекините!" – каже тада млади свештеник.

Не може сваки свештеник да врши егзорцизам
У Србији и Црној Гори молитве за ослобађање од нечастивог најчешће се читају у манастирима Студеница, Црна Река и Острог, али не може сваки свештеник да их чита. За то је потребна посебна дозвола коју је тај духовник завредео својом посебном побожношћу, снагом духа и подвижничким животом.

Младић је, препричава, кренуо да трчи по цркви и да се сакрива од свештеника.

- У једном трену се попео уз зид и сишао са њега. То су необјашњиве ствари. Понаваљао је "немојте то радити, горим", као да се већ налази у самом паклу. Говорио је неким специфичним језиком, у неколико наврата га ништа нисмо разумели. Говорио је са два потпуно различита гласа, не знам како другачије да га назовем – прича он.

Прочитајте још: Марковићима су деца умирала, па су Живомира оставили на РАСКРСНИЦИ: Њиховим путем су кренули и остали (ФОТО)

Када је прочитао свих 13 молитви најстарији монах је дуго молио младића да се прекрсти, што дечко није имао снаге да уради током целог чина.

- На крају се прекрстио и смирио. Након тога сазнали смо да је сам дошао у манастир да потражи помоћ. Пре тога је дан и ноћ чуо гласове који су ми говорили да не улази у цркву. Лечио се код неуропсихијатра, али иако му је докторка на све начине покушавала да помогне, лекови нису донели мир. Монах се касније у неколико наврата чуо са њим и знам да су му молитве Светог Јована помогле – закључује овај свештеник своју причу.

Зашто неко буде "запоседнут"?

Егзорцизам - велика тајна Српске православне цркве

Вековима уназад егзорцизам се врши у хришћанским црквама, па тако и Српској православној. Од свих тема ово је вероватно она о којој Црква најређе прича, сматрајући је једном од најосетљивијх, најодговорнијих и најтежих у својој служби.

Фото: Депозит

На питање зашто неки човек или дете, па чак и крштен, бива "запоседнут", Црква нема одговоре. Најчешће се сматра да је то последица неког великог греха, сопственог или родитељског, какво је бављење тешким окултним радњама. Но, и сами свештеници кажу да су то само нагађања и да коначни одговор у њиховој верској заједници на свако питање мора бити - Божја промисао.

Прочитајте још: "Сине, она је умрла пре 7 година": Повезао девојку до центра Неготина, сутрадан сазнао БОЛНУ ИСТИНУ

- Егзорцизам је последња мера којој православна црква прибегава да би некоме помогла. Пре тога се увек налажу пост, исповести, причест, молитве, а само ако и поврх свега тога особа осећа духовни немир и присуство стране силе, шаље се у неки од великих манастира на читање молитви Светог Јована Златоустог – откривају нам свештеници.

Одлазак лекару, притом, такође је нешто што духовник, уз пост и молитву, саветује свом парохијану ако осећа да нема мира.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas