Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
трудноћа

Истине и заблуде о трудноћи – када се користи фолна киселина, који шампон је дозвољен, али и још пуно тога!

Између бројних заблуда о трудноћи крије се и по нека истина.

1631789497_pregnant-6178270_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Свакој трудници је фрустрирајуће да слуша бројне савете који немају пуно логичних разлога за примену. Уместо да се безпоговорно верује у све приче треба открити шта је од тврдњи истинито, а које својом применом могу и да нашкоде.

Фолна киселина – колико је заиста важна?

Здрава трудница ће имати веће шансе да води здраву трудноћу.

Заблуда је да фолна киселина није важна јер је кључна за правилан развој неуралне цеви која везује кичму и мозак код фетуса. Она помаже синтези ДНК што доноси правилни развој материце и правилан развој органа у телу бебе.

Броколи, спанаћ, зрна соје, цитруси… су богати фолном киселином, али се она тешко ресорбује из хране. На овај начин се просечно дневно унесе само око 200 микрограма, а у током другог стања је потребна дупло већа доза. Због свих ових разлога је фолна киселина неопходна као суплемент и треба се уноси и пре зачећа, али и у прва 3 месеца интензивног развоја бебе.

Да ли домаћи сок од малине изазива алергију код труднице?

Још једна заблуда у низу је да није здраво да се домаћи сок од малине пије у трудноћи.

Малине садрже витамине, етерична уља и омега – 3 масне киселине и као такве су идеалне за конзумацију у трудноћи. Неће довести до појаве алергије нити ће нашкодити беби на било који начин.

Домаћи сок од малине је корисно пити у трудноћи, нема конзерванс нити другу хемију, а освежава и делује као природан дијуретик. Опрез је потребан само код уноса прекомерне количине јер се трудници препоручује 1,5Л течности што сокова што воде, па не треба пити више од 1 чаше дневно овог напитка.

Шампони за косу за труднице – да ли могу да угрозе трудноћу?

Заблуда је да шампони за косу могу да угрозе трудноћу, али је чињеница да коса свакако захтева другачију негу него иначе.

Услед хормоналних промена кожа и коса мењају свој изглед. Неке труднице имају гушћу косу, сјајнију длаку, некима се јавља масно власиште, суви крајеви, а догађа се и да коса опада више него иначе… Оваква стања захтевају да се у трудноћи шампони за косу прилагоде новонасталом стању коже главе и квалитета длаке.

Иако шампони за косу не могу да нашкоде трудноћи могу да доведу до појаве алергије и иритације. Друго стање је подложније реакцији на хемикалије па је боље бирати благе шампоне, беби линију и избацити маске и регенераторе из употребе.

Трудница једе за двоје – велика заблуда!

У трудноћи није добро јести све што организам пожели. Тако се стварају прекомерне масне наслаге, расте притисак и висина шећера у крви. Да би трудноћа била здрава, а порођај без компликација важно је пазити на исхрану. Трудница треба да, од првих знака трудноће, има 3 главна оброка и 2 ужине уз умерену физичку активност свих 9 месеци.

Не треба веровати свакој тврдњи која се чује. Многе ствари су корисне, а свесно се избегавају због заблуде о штетности. Важно је пратити савете лекара, читати проверене препоруке и трудноћа ће проћи без икаквих потешкоћа.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas