Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТРАДИЦИЈА

Ивана Величков се два пута ПОРОДИЛА сама код куће: Сада помаже другим женама да се ослободе СТРАХА

Ивана Величков је "порођајни асистент" и помаже породиљама да што боље прођу кроз најлепше животно искуство.

1612354567_Ivana-Velickov.PNG
Ивана Величков Фото: Милица Ристић
Oglas

"Била сам мала када сам прабабу питала ко је била њена бабица?" - овим речима Ивана Величков почиње разговор. Она је, заиста, посебна жена. Ивана има четири "занимања, најлепша на свету. Мајка троје деце, васпитачица, концерватор икона и бабица.

Прочитајте још: Ових седам емотивних стања жена прође кад напуни 50 година

- Наравно, моја прабаба се пордила у кући, а кућна сеоска бабица се до мог рођења упокојила. Али то је било моје прво интересовање за бабичке вештине - каже Ивана.

Супруг може, али и не мора да присуствује порођају Фото: Марко Рупен

Ивана Величков је била студент Академије СПЦ- рестауратор и студент педагошких наука када је први пут у Хрватској видела кућни порођај једне њој драге жене.

Порођај у кући ми је потпуно променио живот

- Тај порођај побудио је у мени велику потребу за мајчинством и бабиштвом. Породивши се девет месеци наког тог порођаја,у породилишту видела сам да болнички и кућни порођај немају много додирних тачака - каже Ивана.

Због тога је одлучила да друго дете роди код куће. И све је прошло у најбољем реду. Касније је и трећу ћеркицу, такође, дофила код куће у - води.

Прочитајте још: Да ли су женама боље друштво другарице или МУЖЕВИ? Ево одговора који ће вас ШОКИРАТИ

Рођење треће бебице у кући, у присуству супруга Фото: Марко Рупен

После тога живот је водио даље и, са три детета, оставила је два добро плаћена посла васпитачице и рестауратора и уписала је средњу медицинску школу и, после тога, факултет за бабицу. Такође, имала је и искуство болничке бабичке праксе у Београду и кућне бабичке праксе у иностранству.

Иванини водичи
Иванин пут и труд изнедрили су две ауторске едукације:"Психофизичку припрему трудница и партнера за порођај и бабине" и "Персонални порођајни асистент".
Лично искуство је најважније за бабицу.

- Изузетно је лепо имати лично искуство болничког и кућног порођаја јер онда као мајка могу да упоредим и знам како је другој жени. "Никога не учи оно што сам ниси испунио делом", кажу мудри људи, а ово је  моја животна тема, мајчинска и професионална бабичка тема коју могу да потрепим личним и професионалним искуством. - истиче Ивана.

Прочитајте још: Не бацајте воду од КРОМПИРА. То је ПРВА помоћ против опадања косе!

Ивана је "порођајни асистент", члан медицинског тима стручњака који је емотивна и информативна подршка током трудноће порођаја и бабиња.

Асистент увек подржава избор мајке.

- Одмах да се разумемо, асистент подржава женин избор и не заступа идеју било каквог начина порођаја. Циљ порођаја су увек здрава мајка и здрава беба. Циљ  није постићи дејство епидуралне анестезије, као што није увек циљ порођај код куће.Моја добронамерна критика природном порођају данас је да смо се већ низ деценија и генерација одвојили од природе, а неке жене желе природни порођај - наглашава Ивана.

Прочитајте још: Психолог Марина саветује: Шта урадити када он каже да му "ТРЕБА ПРОСТОРА"?

Проучавајући традиционално бабиштво Ивана је закључила да су жене између 1945-1975. године садиле башту, копале, ложиле шпорет и водиле другачији начин живота. Кроз те активности постизале су оптимално позиционирање бебе у карицу и многе друге добробити за постизање природног, здравог порођаја. Таође, Јеле су органску храну.

Некада су преносиле искуство порођаја, а жене сада преносе само страх ис тид.

- Жене су некада једна другој преносиле знање о рађању. Данас се међу женама и са колена на колено преносе стид и страх! Данас једемо "брзу храну". Данас седимо за компијутером. Нама је потребан велики напор и труд да би дошле до резултата које су наше баке постизале својим начином живота! Зато сам ту. Зато је ту моја школица за труднице. Да омогућим женама знање уместо страха од непознатог. Да се у миру рађају нови животи! - закључује Ивана.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas