Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОЖА

Изгорели сте? Заборавите ЈОГУРТ, ставите ВОЋЕ и ПОВРЋЕ на кожу

Без обзира што нисте отишли на море можете изгорети. Ево прве помоћи од природних смеса!

1594799664_izgorela.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Када се кожа зацрвени и почне да пецка, постане болна и затегнута, непријатности се умногоме могу ублажити применом једноставних рецепата. Посебно је опасно када изгори кожа детету до четири године, јер су епидемиолошке студије показале да се у том случају могућност обољевања од меланома повећава десет пута.

Затегнутост, бол и топлоту коју осећате на месту опекотине најбоље ћете ублажити сталном хидратацијом коже. Међутим, ако је опекотина тежа, не смеју се користити никакве масноће јер могу изазвати инфекцију.

Купање сапуном исушује и иритира кожу!

Купање сапуном може исушити и иритирати изгорелу кожу. Препоручљиво је купање у што хладнијој води. Вода се може постепено расхлађивати, да би се тело адаптирало. Након купања, кожу треба благо тапкати чистим.

Лосион од лубенице

Лубеница се лети често нађе на столу, а овај моћни антиоксидант умирује кожу. Направите лосион од једнаких делова сока лубенице и сока краставца и мажите њиме изгорела места.

За велике опекотине је добра каша, за лице краставац

Купка од зобене каше

Направите освежавајућу купку у кади и додајте две до три шољице млевене зобене каше и све добро измешајте. Сачекајте 10 минута па лезите следећих 20 минута до пола сата. Након купке исперите кожу хладнијом водом. Зобена каша ће умирити кожу и ублажити пецкање.

Прочитајте још: Седам ЧАРОБНИХ ЧАЈЕВА који могу да замене вештачку ХОРМОНСКУ ТЕРАПИЈУ

Краставац на кожу

Маска од краставаца је ефикасна за суву кожу лицајер  природно обнављају влагу коже, краставци су одлично решење и за опекотине од сунца. Хладан краставац исеците на колутове, а потом их распоредите по опеченој кожи. Нека одстоје 15-20 минута, а онда их замените новим, хладнијим колутовима и поновите.

Гел од алое вере

Потребно је да 12 милилитара гела алоае вере помешати са кашичицом јабуковог сирћета и пола кашичице лавандиног уља. Додајте две цапсуле витамина Е, па смесу нанесити на кожу. Бол ће уз помоћ гела бити успешно отклоњена, а регенерација коже биће убрзана.

Обичан парадајз умирује опечену кожу.

Смеса са парадајзом

Ољуштите парадајз, па га испасирајте виљушком да постане кашаст. Смесу охладите и нанесите на опекотине да одстоји пола сата.

Јабуково сирће

Јабуково сирће уклања штетне бактерије с површине коже и омогућава кожи да врати пХ равнотежу нарушену исушивањем. Помешајте пола литре хладне воде и пола шољице јабуковог сирћета па том мешавином намочите памучну пелену и њоме прекријте опечене делове тела. Након 15 минута, поново поновите третман.

Кромпир скида температуру, а зелени чај је одличан за изгорело лице.

Облог од кромпира

Кромпир је познат као добар природни лек који скида  температуру. Овво поврће делује и као природни аналгетик, односно природно средство против болова. Ољуштите кромпир и насеците га на танке кришке или га нарендајте па га ставите на болна места. Прекријте са танким чаршавом или пеленом па останите тако бар 20 минута.

Прочитајте још: Пробали сте БОСИЉАК, али не помаже? Ово је СМРТ за КРВОПИЈЕ!

Зелени чај

Истраживања показују да само две шоље зеленог чаја дневно обезбеђују додатну заштиту од сунца. Ако вам пак изгори лице, натопите две кесице зеленог чаја у хладној води па их ставите на оштећена места.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas