· · Коментари: 0
АРХЕОЛОГИЈА

Изгубљени "Златни град" стар 3.000 година ПРОНАЂЕН у Египту (ФОТО/ВИДЕО)

Изгубљени "Златни град", стар 3.000 година, откривен је у Луксору, објавило је Министарство туризма и антиквитета Египта.

1618502857_Zlatni-grad.jpg
Фото: Принтскрин / Твитер / Егyпедиа

После седам месеци ископавања, археолошки тим који је предводиуо др Захи Хавас, открио је делове града старог три миленијума.

Накит нађен на месту ископавања, заједно са посуђем, амајлијама у облику скарабеја, те опека са печатом Аменхотепа трећег, показују да се ради о граду из времена деветог краља 18. династије, који је владао Египтом од 1353. до 1291. године пре нове ере.

Прочитајте још: Једина се тако звала у византијској династији, а пресудило је 12 свећа: Откривена тајна имена српске краљице

Градом је, заједно са Аменхотепом трећим, владао и његов син Ехнатон, који га је напустио када је преузео египатски трон.

Археолог Хавас назвао је ово откриће "уздизањем Атона", будући да је Ехнатоново име на староегипатском значило „слуга Атонов“. Ехнатон је прогласио веру у једног бога Атона, који је тако заменио многобожачки пантеон на чијем челу је био Амон. Иначе, Ехнатон се пре тога звао као и његов отац Аменхотеп, што је значило "Амон је задовољан". Знак бога Атона био је Сунчев диск, а Сунце није било обожавано као божанство, већ као симбол божанске енергије. Тиме је Ехнатон поставио корене за касније монотеистичке религије.

Египатско министарство наводи да је откривени град у своје време био "највеће административно и индустријско насеље на западној обали Луксора".

Прочитајте још: "Титаник" је тонуо, а у чамцу број 15 био је СРБИН. Спасила га је капа!

Јужни део овог града био је центар занатске производње, док је северни био административни и стамбени, а у њему су нађене и куће чији су зидови високи и до три метра.

"Откривен је град у добром и сачуваном стању, са готово комплетним зидовима и просторијама у којима су алати за свакодневни живот", наводи египатско министарство.

Бетси Брајан, професорка египатске уметности и археологије на Џонс Хопкинс универзитету, рекла је Еј-Би-Си-ју да се ради о другом највећем открићу, после откривања гробнице фараона Тутанкамона.

Прочитајте још: Како је настала болест БОГАТИХ ДАМА? Прва дама САД имала је модне хирове због који су мислили да је ЛУДА!

Иначе, ово је друга важна вест из Египта у последње време када је археологија у питању. Недавно су мумије Аменхотепа трећег, његове жене краљице Тиј и 20 других краљевских мумија премештене у нови Национални музеј египатске цивилизације током свечаности познате као "Златна парада фараона".

Премештање краљевских мумија изазвало је код појединих Египћана и страх од скрнављења и "буђења проклетства фараона" о којима се говори још од првих археолошких истраживања.

Како наводи Еј-Би-Си, иако је то проклетство само мит, многи у Египту са њим повезују низ негативних догађаја у тој земљи, као што је блокада Суецког канала, судар возова у ком су погинуле 32 особе, а више десетина повређено, пожар у фабрици текстила у ком је погинуло 20 људи, рушење зграде у ком је живот изгубило 18 људи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.