· · Коментари: 0
САВЕТИ

ИЗВОР ЗДРАВЉА: Ево шта све можете са кором воћа и поврћа

Неко поврће може да се једе и са кором, само је битно да је добро оперете. На тај начин ћете задржати више хранљивих супстанци тог поврћа.

1616069820_white-cabbage-4396795_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Већина људи редовно љушти воће и поврће и кору баца у смеће. На тај начин праве велику грешку, јер се управо у тим деловима налазе најхранљивије супстанце. Бићете изненађени када видите шта заправо одбацујете.

Ово поврће и воће можете искористити у потпуности:

Броколи

Сваки делић овог поврћа може да се искористи. Броколи је богат бета каротеном и антиоксидансима, као и фолатом, и веома је укусан.

Прочитајте још: Јогурт за имунитет, млеко за мишиће, а знате ли за шта је добар сок од вишње?

Лишће шаргарепе

Обично користите шаргарепу, а лишће баците. Међутим, не би требало то да радите, јер оно садржи много пута већу количину витамина А од наранџастог дела. Можете да га користите за салату.

Лубеница

Фото: Пиксабеј

Кора од лубенице може итекако да се искористи. Једноставно је исецкајте, ставите у блендер, додајте сок од лимуна и поморанџе и добићете освежавајуће пиће. Можда нисте знали, али кора од лубенице је богата витамином Ц и витамином Б.

Прочитајте још: Ево колико је суво воће заиста здраво

Краставац

Добро опран краставац са кором, може да се исече за салату, нема потребе да га љуштите. Уколико ипак желите да ољуштите краставац, кору немојте бацати. Она је богата витамином К , који је одличан за кости. Кору можете искористити и за лице као маску.

Фото: Пиксабеј

Кора од поморанџе

У поморанџиној кори су пронађени невероватно хранљиви састојци. Поготово онај бели део, који има горак укус. 

Он садржи херперидин, фитонутриент, који смањује ниво холестерола у крви, крвни притисак, и упале. Саму кору можете користити за колаче, тако што ћете је изрендати у тесто.

Прочитајте још: Природни МЕЛЕМ: Када би знали шта све лечи СОК ОД КРОМПИРА, пили бисте га сваког дана (ВИДЕО)

Спољни листови купуса

Ове листове најчешће бацате, јер су најоштећенији. Можда нису за јело, али за отоке и вене су одлични. 

Лиске истуцајте тучком за месо, да би пустиле сок, ставите их у фрижидер и пред спавање ставите на оток. Резултати су заиста невероватни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.